Eiromelanomas diena - esi informēts un ievēro piesardzības pasākumus 0

Ceturtdiena, 14 maijā 2015, 12:03 Versija drukāšanai

Eiromelanomas diena - esi informēts un ievēro piesardzības pasākumus
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību saules un solāriju ultravioleto (UV) staru radītajām negatīvajām sekām, tostarp to izraisītajām saslimšanām (jo īpaši ādas vēža formai - melanomai), ik gadu maija mēnesī Latvijā un visā Eiropā tiek atzīmēta Eiromelanomas diena.

 


Veselības inspekcija Latvijā uzrauga solāriju studijas un citas iestādes, kur tiek piedāvāts solārija pakalpojums. Eiromelanomas dienā Veselības inspekcija sniedz ieskatu 2014.gadā veiktajās solāriju kontrolēs un pārbaužu rezultātos. Veselības inspekcijas uzraudzībā kopumā ir 156 solāriju studijas un 577 citi objekti, kuros solārija pakalpojums tiek piedāvāts kā blakus pakalpojums (skaistumkopšanas saloni, sporta klubi, viesnīcas u.c.). 2014.gadā solārijos tika veiktas 212 plānveida kontroles.

 

Dažādi pārkāpumi tika konstatēti 166 iestādēs. Visbiežāk solārijos tika konstatēti sekojoši pārkāpumi:

• netiek veikti ieraksti par solāriju iekārtu lampu maiņu, to nolietojuma pakāpi;

• solārija personālam nav medicīniskā izglītība/ apliecība par mācību kursu noklausīšanos vai beidzies apliecības termiņš;

• nav izstrādāts (vai izstrādāts nepilnīgi) telpu un iekārtu tīrīšanas un dezinfekcijas plāns vai tas nebija pieejams kontroles laikā;

• solārija iekārtas radītais maksimālais efektīvais UV starojuma līmenis pārsniedz 0,3 W/m²;

• netiek veikti uzskaites ieraksti par telpu, iekārtu vai aprīkojuma tīrīšanu un dezinfekciju vai tie ir nepilnīgi;

• personas medicīnas grāmatiņa netiek uzglabāta kontroles institūcijai pieejamā vietā;

• nevar uzrādīt solārija iekārtas lampu ražotāja atbilstības deklarāciju.

 

Saistībā ar būtisku neatbilstību – solārija iekārtu lampu UV starojuma pārsniegumu- , 2014.gadā tika pieņemti 3 lēmumi par nedroša solārija pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu.

 

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2014.gadā ir uzlabojusies vairāku normatīvajos aktos noteikto prasību izpilde, piemēram, pārkāpumi samazinājušies saistībā ar tīrīšanas un dezinfekcijas plāna izstrādi, ar jebkurām solārija iekārtas tehniskajām pārbaudēm un lampu maiņu, ar solārija iekārtas radītā maksimālā efektīvā UV starojuma līmeņa neatbilstībām.

 

Eiromelanomas dienā Veselības inspekcija vēlas atgādināt par piesardzības pasākumiem, kas jāievēro, apmeklējot solāriju pakalpojumu sniegšanas vietas. Sauļojoties ir jālieto aizsargbrilles acu aizsardzībai pret UV starojumu un jāapsedz jutīgās ķermeņa daļas. Apmeklējot solāriju, pārliecinieties, ka personāls pirms pakalpojuma sniegšanas informē jūs par riskiem veselībai un drošības noteikumiem, lietojot solāriju. Personāla pienākums ir arī novērtēt patērētāja ādas stāvokļa atbilstību pakalpojuma saņemšanai un sniegt konsultāciju par piemērotāko sauļošanās režīmu konkrētam ādas tipam. Pakalpojuma sniegšanas vietā patērētājiem pēc pieprasījuma jābūt pieejamiem datiem par iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi un dokumentālam apliecinājumam par iekārtas maksimālo efektīvo UV starojuma līmeni (nedrīkst pārsniegt 0,3 w/m2).

 

Solārijus ir aizliegts apmeklēt nepilngadīgām personām – šajā gadījumā solārija pakalpojumu var saņemt, tikai uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu. Solārija iekārtas nedrīkst lietot arī personas ar dabīgi rudiem matiem, ar ādas problēmām (pigmenta plankumi, neparasti bāli plankumi), personas ar jutīgu ādu u.c. Starp solārija apmeklējuma seansiem ir jāievēro vismaz 48 stundas garš pārtraukums.

 

Ņemot vērā augsto saslimstību ar melanomu pēdējo gadu laikā, Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus neizturēties vieglprātīgi pret savu veselību un, apmeklējot solāriju, ievērot mērenību un piesardzību. Nedrošu solāriju pakalpojumu sniedzēju saraksts ir pieejams Veselības inspekcijas mājaslapā: http://www.vi.gov.lv/lv/sabiedribas-veseliba/pras/solariji/nedrosi-solariju-pakalpojumu-sniedzeji

 

0
Autors:Veselības inspekcija

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti