Latvijas ģimenes izvēlas darbu nevis ģimeni 0

Ceturtdiena, 04 jūn 2015, 22:38 Versija drukāšanai

Latvijas ģimenes izvēlas darbu nevis ģimeni
Septiņdesmit diviem procentiem Latvijas ģimeņu pietrūkst laika bērniem. Par to liecina nesen veikta pētījuma rezultāti. Lai atrastu līdzsvaru starp darbu un ģimeni, uzsākās akcija “Bērni darbā”. Tās iniciātori uzstājas par draudzīgo darba vietu skaita palielināšanu ģimenēm ar bērniem, ziņo Latvijas radio 4 raidījums “Doma laukums”.


“Es neredzu, kā aug mani bērni”, - ierasts mūsdienu aizņemto vecāku teiciens. Ir gadījumi, kad iemesls tam nav vecāku darbaholisms: viens no vecākiem labprāt pavadītu vairāk laika ar savu ģimeni, bet darba devējs, piemēram, nepiešķir viņam četru nedēļu atvaļinājumu, vai arī bērna slimības gadījumā netabrīvo no darba pienākumiem. Lielākai daļai strādājošo vecāku darba devēji nav pretīmnākoši situācijās, kas skar darbinieka ģimeni vai bērnus.

 

“Ļoti svarīgi, lai darbinieks, īpaši intelektuālajā jomā strādājošais, justos atpūties un varētu netraucēti radīt idejas, kuras pēc tam ļautu uzņēmējam pelnīt naudu,” - stāsta Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa.

 

Līdzsvars starp darbu un ģimeni tiek zaudēts, kad darba devējs nevēlās piešķirt brīvdienu ģimenei svarīgākos brīžos. Piemēram, sākumskolas skolēnu vecākiem nepiešķir brīvdienu 1. septembrī, netiek saīsināts darba laiks vecākiem bērna dzimšanas dienā.

 

Saskaņā ar likumdošanu darba devējam nav pienākums darba dienu piešķirt brīvu, bet tīri cilvēciski varētu, uzskata vecāki. Daudzi no vecākiem baidās bērna slimības gadījumā noformēt darbnespējas lapu. Baidās no tā, ka priekšnieks teiks: “pārāk bieži slimojat, meklējiet citu darbu”. Brīvo dienu piešķiršana un elastīgs darba grafiks ir tas, ko visvairāk vēlās strādājošie vecāki. Lai mazinātu gadījumus, kad tiek zaudēta savstarpēja saprašanās starp darba devēju un darbinieku, Kaspars Rācenājs rekomendē parakstīt kolektīvo darba līgumu.

 

Latvijā ir uzņēmumi, kuri prot apvienot veiksmīgu un atbildīgu uzņēmējdarbību ar draudzīgu attieksmi pret ģimeni. Šādiem uzņēmumiem piešķirts statuss -  “Ģimenei draudzīgs komersants”. Pagājušā gada laikā šādu stausu saņēma 15 Latvijas uzņēmumi. Iespējams, drīzumā par sapratni un atbalstu uzņēmumiem būs piešķirti nodokļu atvieglojumi.

 

“Mēs risinām šo jautājumu ar Finanšu ministriju. Ceram, ka kādreiz sasniegsim iecerēto rezultātu. Uzņēmuma veiksmes atslēga - laimīgs darbinieks,” – saka Līvija Liepiņa.

 

“Nē” saspringtam darba grafikam, kaut arī par papildus samaksu. Laiks pavadītais kopā ar ģimeni ir nenovērtējams un neaizvietojams. Akcijas iniciātori vēlas, lai darbinieki pievērš uzmanību ne tikai darba atalgojumam, bet arī attieksmei darba vietā. 

 

0
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti