“Baznīcu nakts” pulcēja 30 500 cilvēku visā Latvijā 0

Otrdiena, 09 jūn 2015, 10:04 Versija drukāšanai

 “Baznīcu nakts” pulcēja 30 500 cilvēku visā Latvijā
Piektdien, 5.jūnija vakarā otro gadu aizvadītais Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums “Baznīcu nakts” pulcējis 30 500 apmeklētāju. No Latvijas reģioniem visaktīvāk pasākums apmeklēts Kurzemē un Vidzemē, Rīgā pastiprināta interese par priekšpilsētas baznīcām. Pasākumu Rīgā apmeklēja 18 tūkstoši cilvēku, šogad lielāku interesi nekā pērn izrādot par baznīcām Rīgas priekšpilsētās – Čiekurkalnā, Vecmīlgrāvī un Āgenskalnā. Plaši apmeklētas arī Vecrīgas un centra baznīcas.


Savukārt reģionos, kur pasākums norisinājās pirmo reizi, atsaucība ir bijusi īpaši liela – kopējais skaits apmeklētāju Latvijas reģionos sasniedz 12 500. Tādas nelielas baznīcas kā Augstrozes evaņģēliski luteriskā baznīca un Smiltenes baznīcas Vidzemē, Kolkas jūras Zvaigznes Dievmātes Romas katoļu draudze Kurzemē vai ļoti attālā Jasmuižas baznīca Latgalē pulcējušas pat vairākus simtus cilvēku, kur ikdienā apmeklētāju un draudzes locekļu skaits ir tikai pāris desmiti vai līdz simts draudzes locekļiem.

 

“Esam gandarīti par jau otro aizvadīto Baznīcu nakti Latvijā. Šogad novērojām, ka pasākuma norise Rīgā bija nesteidzīga un rāma. Līdz ar to vakara gaitā cilvēki plūda uz un no dievnamiem, pirms tam iedziļinoties pasākuma programmās un izvērtējot, ko vēlas apskatīt un uzzināt. Vispozitīvāk mūs pārsteidza lielā interese reģionos, kas kopumā pulcēja divpadsmit ar pusi tūkstošus cilvēku no kopējā apmeklētāju skaita,” norisi raksturo Sintija Sproģe, Baznīcu nakts organizatoru komandas pārstāve. “Domājot par nākamo gadu, esam saņēmuši pozitīvu vērtējumu no vadošo kristīgo konfesiju vadītājiem un plānojam, ka pasākums varētu norisināties atkal, turpinot šī gada iesākto – norisi visā Latvijā.”

 

Baznīcu nakts norise reģionos

 

Par vienu no lielākajiem Baznīcu nakts norises centriem Kurzemē kļuva Liepāja, kas pulcēja cilvēkus deviņos dievnamos. Pilsētā notiekošā pasākuma apmeklētāju skaits bija aptuveni 2500 apmeklētāju. Visās Pasākuma norises vietās Kurzemē kopumā apmeklētāju skaits sasniedza nepilnus 5000.

 

Savukārt Vidzemē atvērto baznīcu skaits bija vislielākais – 39 baznīcas, līdz ar to kļūstot par otru apmeklētāko reģionu – pasākumā piedalījās vairāk par 4000 cilvēku. Īpaši labi apmeklēts bija notikums luterāņu un katoļu baznīcās Smiltenē, Alūksnē un Drustu ev.lut. baznīcas kalnā, kas bija sagatavojuši īpaši krāšņu vakara programmu. Nelielajā Augstrozes ev.lut. baznīcā apmeklējumu skaits bija tuvu 300, kas regulāro draudzes apmeklējumu pārspēj līdz pat 10 reizēm.

 

Latgalē 15 baznīcās apmeklētāji pasākumu vērtē kā vissirsnīgāko – kopējais apmeklētāju skaits Baznīcu nakts vakarā sasniedza aptuveni 2300 cilvēku. Pozitīvi iepriecina mazo baznīcu apmeklējumi, piemēram, Balvu un Šķilbēnu katoļu baznīcas, vai attālās Jasmuižas Svētā Krusta pagodināšanas katoļu baznīca Preiļu novadā.

 

Zemgalē par norises centriem var uzskatīt Jelgavu ar trīs baznīcām, Dobeli un Jēkabpili ar trīs baznīcām un klosteri. Kopējais reģiona apmeklējums sasniedza aptuveni 1300.

 

Par otro Baznīcu nakti


Otrajā “Baznīcu naktī” piedalījās 145 baznīcas no visiem novadiem – Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas. Vakara gaitā līdz pat pusnaktij baznīcās notika koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā. Baznīcu nakts programma arī šogad bija veidota, lai iepazītu kristīgo konfesiju – luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku – baznīcu un klosteru garīgo un kultūras mantojumu.

0
Autors:baznicunakts.lv
Foto:viss.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti