Jānis Dūklavs: Eiropas Komisijai jāturpina izstrādāt dzīvnieku labturības stratēģiju 0

Otrdiena, 30 jūn 2015, 09:36 Versija drukāšanai

Jānis Dūklavs: Eiropas Komisijai jāturpina izstrādāt dzīvnieku labturības stratēģiju
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pirmdien, 29.jūnijā, Rīgā tikās ar Eiropas veselības un pārtikas nekaitīguma komisāru Vīteni Andrjukaiti (Vytenis Andriukaitis), lai pārrunātu dzīvnieku veselības un labturības jautājumus, kā arī aktuālāko informāciju Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanā.


Runājot par Dzīvnieku veselības likumu, Jānis Dūklavs bija gandarīts par paveikto un pateicās Eiropas Komisijai par konstruktīvo darbu, kas sekmēja vienošanos ar Eiropas Parlamentu agrīnajā otrajā lasījumā par pārnēsājamo dzīvnieku slimību priekšlikumu. Dzīvnieku veselības regula noteiks vienotu un skaidru likumisko ietvaru dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzībai un kontrolei, dzīvnieku veselības sektorā iesaistīto personu lomas un atbildību, tādejādi rūpējoties par dzīvnieku un cilvēka veselību.

 

Amatpersonas apsprieda Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības un ierobežošanas jautājumus. ĀCM Latvijā kļuva aktuāls pirms diviem gadiem, 2013.gada jūnijā. Neraugoties uz stingajiem slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumiem, arī šogad konstatēts viens ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Joprojām Latvija veic pastiprinātu mājas un meža cūku uzraudzību, kā arī kravu un privātpersonu bagāžas kontroli uz valsts austrumu robežas, lai nepieļautu slimības ierosinātāju ievešanu ar dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, kas pirkti Krievijā un Baltkrievijā.

 

Komisārs Vītenis Andrjukaitis teica, ka ĀCM sakarā 10.jūlijā Viļņā (Lietuvā) būs trīs Baltijas valstu un Polijas amatpersonu un veterināro ekspertu tikšanās. Tikšanās reizē viņu interesēs visu uzaicināto valstu speciālistu diskusijas par slimības ierobežošanas rezultātiem, uzsvēra komisārs, un ieteikumi, kā rezultātus uzlabot. Komisāram saistošas šķiet atziņas un secinājumi, kas var palīdzēt novērtēt katra veiktā pasākuma nozīmību. Tāpat arī gūtās pieredzes apmaiņa, kas nepieciešama gan veterinārajiem speciālistiem, gan arī darbiniekiem Eiropas Savienības struktūrās, lai sagatavotu iespējami reālas vadlīnijas šīs slimības apkarošanai un ierobežošanai.

 

Eiropas Savienībā ir izstrādāta dzīvnieku aizsardzības un labturības stratēģija, kas balstīta dalībvalstu piecu gadu pieredzē, mēģinot īstenot vienotu izpratni un rīcību dzīvnieku labturības un aizsardzības jautājumos. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzskata, ka dzīvnieku labturības uzlabošana noteikti ir atbalstāma, tomēr augstie dzīvnieku labturības standarti nedrīkst Eiropas Savienības ražotājiem radīt nevienlīdzīgu konkurenci globālajā tirgū. Tāpat ir trešajām valstīm būtu jāievēro līdzvērtīgas dzīvnieku aizsardzības un labturības prasības.

 

“Nosakot augstākus labturības standartus Eiropas Savienības līmenī, tiem jābalstās uz brīvprātības principiem, jo ražotājam, kas piemēros augstākus labturības standartus, pieaugs dzīvnieku turēšanas izmaksas un produktu pašizmaksa,” tikšanās laikā teica Jānis Dūklavs. “Tādēļ Latvijas prezidentūra aicina Eiropas Komisiju turpināt darbu pie jaunas dzīvnieku labturības stratēģijas izstrādes.”

 

0
Autors:Zemkopības ministrijas preses dienests
Foto:madeinbaltic.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti