VAAD sāk bakteriālās iedegas pārbaudes augļu dārzos 0

Trešdiena, 08 jūl 2015, 10:40 Versija drukāšanai

VAAD sāk bakteriālās iedegas pārbaudes augļu dārzos
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) visā Latvijas teritorijā ir sācis augļkokiem bīstamās slimības - bakteriālās iedegas - pārbaudes stādaudzētavās, augļu dārzos, piemājas saimniecībās un citviet, aģentūrai BNS pavēstīja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.


Pēc viņas teiktā, pastiprinātas pārbaudes notiks pērn konstatēto slimības perēkļu buferzonās - Jūrmalā, Olainē, Slampē, Stopiņu, Jelgavas, Ozolnieku un Grobiņas novados. "VAAD aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret VAAD inspektoriem un sniegt atbalstu iespējami inficēto augu apskatei," sacīja Ūdre, aicinot iedzīvotājus aizdomu gadījumos par iespējami inficētiem augiem informēt tuvāko VAAD reģionālo nodaļu vai zvanīt uz dienesta uzticības tālruni.

 

Viņa atgādināja, ka pērn Latvijā bakteriālā iedega tika konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona - Sesavas pagastā, Jelgavas novadā piemājas dārzā, Ozolnieku pagastā Ozolnieku novadā apstādījumos gar dzelzceļu, Olainē apstādījumos gar dzelzceļu un Vilces pagastā, Jelgavas novadā komercdārzā.

 

Tāpat VAAD pērn bakteriālo iedegu konstatēja arī Slampē pilsētas ceļmalas apstādījumos, Rumbulā, Stopiņos, Stopiņu novadā piemājas dārzā, Medzes pagastā, Grobiņas novadā piemājas dārzā, kā arī Jūrmalā, Mellužos piemājas dārzā.

 

Pērn VAAD inspektori kopumā veica 1593 pārbaudes, kas ir par 448 pārbaudēm vairāk nekā 2013.gadā. Tāpat VAAD inspektori pērn noņēma 1066 augu paraugus, tostarp 27 no tiem ir konstatēta bakteriālā iedega. Tāpat VAAD pieņēma desmit lēmumus par fitosanitāro pasākumu piemērošanu, iznīcinot kopumā 242 kokus, tajā skaitā 122 ābeles, 52 bumbieres, 52 vilkābeles, 15 krūmcidonijas un vienu pīlādzi, kā arī 580 metrus vilkābeļu dzīvžoga, 27 metrus korintu dzīvžoga un 84 vilkābeļu sējenes.

 

Viņa arī uzsvēra, ka labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā, tāpēc bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficēti un iespējami inficētie augi.

 

Bakteriālā iedega ir bīstama augļu koku slimība, ko izraisa baktērija "Erwinia amylovora" un kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Tā viegli izplatās ar vēja, kukaiņu, putnu un citu pārnesēju palīdzību. Siltā un mitrā laikā šīs baktērijas strauji vairojas un ilgāk izdzīvo ārpus auga. Apkarot bakteriālo iedegu var, tikai izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārt esošos kokus.

 

Slimība bojā ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, korintes, pīlādžus, vilkābeles un klintenes, taču tā nav bīstama ķiršiem, plūmēm, ogulājiem un etiķkokiem. Raksturīgākie šīs slimības simptomi ir dažu vai visu ziedu novīšana, pumpuru, lapu un augļu nobrūnēšana. Pavasarī šīs slimības māktie augi izskatās kā deguši vai sala bojāti.

 

Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas. Pirmo bakteriālā iedega Latvijā tika konstatētas 2007.gada jūlijā.

0
Autors:BNS
Foto:m.la.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti