Vējonis: Latvijas uzņēmēju atrašanās ārpus Latvijas jāuztver kā attīstības iespēja 0

Piektdiena, 10 jūl 2015, 10:15 Versija drukāšanai

Vējonis: Latvijas uzņēmēju atrašanās ārpus Latvijas jāuztver kā attīstības iespēja
Latvijas uzņēmēju atrašanās ārpus Latvijas jāuztver kā attīstības iespēja, piektdien, atklājot otro Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forumu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.


"Ir svarīgi, kā dzīve svešumā tiek uztverta gan no Jūsu, gan Latvijas valsts puses. Jūsu atrašanās ārpus Latvijas ir jāuztver kā attīstības iespēja, kas ļauj Latvijas uzņēmējiem izmantot Jūsu iegūto pieredzi un zināšanas, paverot ceļu labākai sadarbībai ar Latviju," sacīja Vējonis.

 

Prezidents pauda, ka neviens labāk par ārzemēs dzīvojošajiem latviešu uzņēmējiem nepārzina tirgus situāciju, iespējas un risinājumus. "Tāpat Jūs lieliski pārzināt Latvijas tradīcijas un biznesa vides nosacījumus, vienlaikus redzot Latviju no malas un reizumis daudz precīzāk spējot saskatīt tieši to, kas visvairāk nepieciešams mūsu valsts ekonomiskajai izaugsmei. Tāpēc aicinu Jūs veidot saiknes un sadarbību ar Latvijā strādājošiem uzņēmējiem, kas dotu stimulu tiem attīstīties par nozīmīgiem spēlētājiem pasaulē," sacīja Valsts prezidents.

 

Tāpat Vējonis atzina, ka pieredze un vairāk nekā divdesmit gadi neatkarībā ir pierādījuši, ka Latvijas uzņēmēji var un prot veiksmīgi konkurēt citās zemēs ārpus Latvijas. Viņš minēja gan IT, gan koksnes un pārtikas pārstrādes, kā arī citus augstas pievienotās vērtības uzņēmumus.

 

Tostarp, runājot ekonomisko attīstību, Vējonis uzsvēra, ka Latvija labi tikusi galā ar pasaules finanšu krīzes izraisītajām sekām. "Raugoties uz šī brīža notikumiem Grieķijā jo īpaši to novērtējam. Mūsu valsts ekonomiskas izaugsmes rādītāji šobrīd ir vieni no labākajiem Eiropas Savienībā. Pieaug preču eksports un iekšzemes kopprodukts, savukārt bezdarbs pakāpeniski samazinās. Protams, par šiem sasniegumiem esam maksājuši bargu cenu, jo daļa no spējīgākajiem cilvēkiem ir devusies darba gaitās uz citām Eiropas valstīm," pauda Vējonis.

 

Viņš atzīmēja, ka Latvijas preču un pakalpojumu eksporta un importa attiecība joprojām liecina par vēl neapgūtām iespējām un līdz galam neizmantotu izaugsmes potenciālu. "Pēdējo gadu laikā Latvijas uzņēmēji ir uzrādījuši noturīgus eksporta apjomus un, atbildot uz ģeopolitiskajiem izaicinājumiem un satricinājumiem, spējuši demonstrēt eksporta bilances un noieta tirgu diversifikāciju. Daudz darāmā ir arī investīciju apjomu piesaistei, kas būs kā viens no jūs šodienas dienaskārtības svarīgākajiem jautājumiem. Kā vienu no iespējām konkrētai sadarbībai ar Jums saredzu Jūsu iesaistīšanos tajos projektos, kas tiks veidoti EK prezidenta Žana Kloda Junkera investīciju piesaistes plāna ietvaros, kas ir vajadzīgs un ļoti nozīmīgs visai Eiropas Savienībai," skaidroja Vējonis.

 

Tāpat viņš pauda, ka tirdzniecības apmēru pieaugums starp Eiropu un Āziju, kā arī ražošanas un noieta tirgu globalizācijas tendences rada pieprasījumu pēc jauniem, inovatīviem multimodālo piegāžu ķēžu risinājumiem. Efektīva un multimodāla savienojamība ir viens no sadarbības padziļināšanas priekšnosacījumiem un šo iespēju izmantošana ir viens no ilgtermiņa uzdevumiem.

 

"Pārdomāta politika, tālākas strukturālās reformas un finanšu sektora stiprināšana ir labākā apdrošināšanas polise pret tautsaimniecības un finanšu sektora ievainojamību un pārmērīgu svārstību riskiem nākotnē," pauda Vējonis.

 

Viņš arī minēja, ka domu apmaiņai starp Latvijā dzīvojošajiem un tiem, kas par savu mītnes zemi izvēlējušies citu valsti, bet tomēr vēlas saglabāt saikni ar Latviju, ir jābūt regulārai, atklātai un vērstai uz rezultātu. "Tāpēc es aicinu šajā forumā, kopīgi vienojoties, rast labāko un efektīvāko sadarbības modeli, kas stimulētu kontaktus starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem latviešiem Latvijā un pasaulē, veicinātu inovāciju, investīciju un zināšanu kapitāla piesaisti Latvijai, kā arī pievilcīgas un godīgas uzņēmējdarbības un tiesiskās vides izveidi Latvijā," sacīja Vējonis, piebilstot, ka pašreiz Latvijai ir jāpilda savi mājasdarbi - jāveido stabila nodokļu sistēma, jāpabeidz izglītības reforma, jārisina enerģētiskās drošības jautājumi, jāveido investīcijām un cilvēka dzīves prasībām pievilcīga mūsdienīga vide, kā arī jāturpina atbalstīt uzņēmējus ārējo eksporta tirgu apgūšanā.

 

Savukārt Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica forumā atzīmēja, ka sadarbība starp ārzemēs dzīvojošajiem un vietējiem latviešu uzņēmējiem ir atslēga uz panākumiem.

 

ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka nodrošināt veiksmīgu Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē izdevās, pateicoties veiksmīgai sadarbībai starp valsts institūcijām. "Sadarbība ir atslēga uz panākumiem," sacīja Kalniņa-Lukaševica.

 

Viņa norādīja, ka sadarbības trūkums ir galvenais iemesls, kamdēļ uzņēmējiem neizdodas iekarot jaunus eksporta tirgus un iegūt jaunus partnerus.

 

Tāpat Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka forums ir labākais piemērs sadarbības veicināšanai, daloties ar idejām un iedvesmojot citus ar saviem sasniegumiem.

 

Viņa norādīja, ka ĀM dienaskārtībā ir drošības nodrošināšana Latvijā un citās Baltijas valstīs, ekonomisko sakaru veicināšana un Latvijas diasporu saikņu stiprināšana ārvalstīs.

 

Otro Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība kopā ar Ārlietu ministriju. Pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums notika 2013.gadā.

0
Autors:BNS
Foto:tvnet.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti