Melbārde: jāsaprot apstākļi, kuros Seile pieņēma lēmumu atcelt svētku gājienu 0

Svētdiena, 12 jūl 2015, 14:35 Versija drukāšanai

Melbārde: jāsaprot apstākļi, kuros Seile pieņēma lēmumu atcelt svētku gājienu
Jāsaprot apstākļi, kuros izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pieņēma lēmumu atcelt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu, sarunā ar aģentūru BNS sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (NA).


Sestdien Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts un vēlāk naktī Seile pieņēma lēmumu atcelt svētku gājienu, tomēr pēc tam tas notika.

 

"Tas nav vienkāršs jautājums, mums ir jāsaprot tie apstākļi, kuros ministre pieņēma lēmumu. Un tie apstākļi tajā brīdī, es redzēju arī pati to savām acīm ģenerālmēģinājumā, tas nebija kaut kas tāds, ko mēs būtu redzējuši iepriekšējos dziesmu svētkos," teica Melbārde.

 

Viņa norādīja, ka "tajā brīdī, situācijā, kādā viņa atradās, viņa loģiski primāri domāja par bērnu veselību un dzīvību. Līdz ar to izglītības un zinātnes ministres lēmums tajos apstākļos ir saprotams". Tomēr, pēc kultūras ministres domām, labāks lēmums būtu bijis gājienu neatcelt, aicinot koristus atpūsties, bet pārējiem svētku dalībniekiem atļaut gājienā piedalīties.

 

"Bet vienīgi izglītības un zinātnes ministre sīki zināja visas detaļas, un viņai bija absolūti tiesības šādu lēmumu pieņemt. Es neuzdrošinātos apšaubīt šajā gadījumā šā lēmuma pareizību," viņa piebilda.

 

Melbārde arī atzina, ka pašlaik ir jādiskutē par to, kāpēc bērni XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājumā ģība, un arī par to, kā šādās situācijās jāreaģē svētku organizatoriem, lai pārējie bērni nezaudētu svētku sajūtu, uzsverot, ka iepriekš nekas tāds nebija noticis.

 

Uz jautājumu, kam ir jāuzņemas atbildība par notikušo, kultūras ministre atbildēja, ka galvenais ir saprast, kādu iemeslu dēļ bērniem kļuva slikti. Politiķei arī radušās daudzas pārdomas, jo svētkos piedalījies viņas dēls.

 

"Man ir arī no tā skatu punkta ļoti daudz pārdomu, ko es arī labprāt izteiktu ekspertu grupai, ko es redzēju. Tas, kas man radīja diezgan daudzas pārdomas, bija bērnu ēdināšana, kaut arī tā nebija visiem vienāda, tā ļoti atšķīrās," viņa sacīja.

 

Ministre uzsvēra, ka "ir jāveic ļoti liels darbs ar pašvaldībām, kuras ēdināšanas lietas organizēja. Tur bija vairāku pasākumu kopums, kas kaut kādā brīdī sasummējās".

 

Uz jautājumu, vai Seilei būtu jāatkāpjas no amata, Melbārde atbildēja, ka lēmums jāatstāj izglītības ministres ziņā. "Man vispār nepatīk nekādi politiski procesi ap dziesmu svētkiem. Šīs lietas ir jāatstāj profesionāļu ziņā," viņa teica.

 

Kultūras ministre uzskata, ka Seile pēc bērnu ģībšanas rīkojusies atbilstoši svarīgākajai prioritātei - bērnu dzīvībai un veselībai. "Viņa nebija nevērīga, vieglprātīga, situācijā ar gājienu aiz ministres bija ļoti liela atbildības sajūta par katru bērnu. Viņa bija ļoti iedziļinājusies, iesaistījusies, satraukusies," situāciju raksturoja Melbārde.

 

Viņa sacīja, ka, iespējams, tas, ka netika atrasts vislabākais risinājums ir tādēļ, ka situācija bija ļoti sarežģīta.

 

Reizē Melbārde atzina, ka neveiksmīga bijusi komunikācija naktī pēc svētku ģenerālmēģinājuma un gājiena rītā, kā dēļ svētku dalībnieki tomēr gājienā piedalījās.

 

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6. līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās aptuveni 37 890 dalībnieku. Noslēguma koncertā Mežaparkā piedalījās 13 000 koristu, 800 dejotāju, 900 skolu pūtēju orķestru dalībnieku, 800 folkloras kopu dziedātāju, 36 diasporas pārstāvju.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti