Paplašinātas Āfrikas cūku mēra riska zonas 0

Otrdiena, 18 aug 2015, 13:36 Versija drukāšanai

Paplašinātas Āfrikas cūku mēra riska zonas
Valdība otrdien apstiprinājusi grozījumus biodrošības noteikumos, kā arī Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, tādējādi dodot zaļo gaismu ĀCM riska zonas paplašināšanai, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijas (ZM) sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.


Jaunais slimības riska zonējums, ņemot vērā pašreizējo epidemioloģisko informāciju Baltijas valstīs un Polijā, ļaus veikt mērķtiecīgus dzīvnieku veselības un kontroles pasākumus, skaidroja Rudzīte.

 

Savukārt biodrošības prasības turpmāk būs stingrākas, lai Latvijā saglabātu cūkkopību kā nozari un pēc iespējas novērstu ĀCM izplatīšanās riskus. Grozījumi biodrošības prasībās paredz vienādas prasības visiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, tostarp arī aizliedzot cūku sugas dzīvniekus turēt iežogotās platībās ārā.

 

Tiek noteiktas prasības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, kuri tur cūkas kā mājas (istabas) dzīvniekus. Dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem turpmāk būs savi cūku sugas dzīvnieki jātur slēgtās telpās, novēršot klaiņojošo un savvaļas dzīvnieku piekļūšanu dzīvnieku turēšanas vietām. Būs aizliegts saviem mīluļiem izbarot pārtikas atkritumus un jebkura veida augu zaļbarību. Un pie ieejas un izejas mājoklī būs jānodrošina apavu dezinfekcija. Ņemot vērā, ka noteikumi prasības reglamentē, mājokļos turētiem cūku sugas dzīvniekiem nebūs jāizstrādā biodrošības pasākumu plāns.

 

Jau vēstīts, ka sākoties karstajam vasaras laikam, mājas cūku novietnēs atklāti trīs jauni ĀCM uzliesmojumi. Saskaņā ar Rudzītes pausto, analizējot situāciju, konstatēts, ka ganāmpulkā slimības ierosinātājs varēja nokļūt ar svaigu zāli, kas nopļauta mežmalā, kur pirms tam pabijušas slimas mežacūkas. Citā novietnē slimības ierosinātāju aploka teritorijā pie mājas cūkām atnesuši putni, visticamāk, ar kritušu dzīvnieku mirstīgām atliekām. Diemžēl arī mājokļos turētiem cūku sugas dzīvniekiem ir risks saslimt ar ĀCM, ja šo dzīvnieku īpašnieki apmeklē cūku novietnes, dodas uz mežu vai savus mājas dzīvniekus ved pastaigā ārpus mājokļa, skaidroja Rudzīte.

 

Pēdējo nedēļu laikā ĀCM epidemioloģiskā situācija Igaunijā un Latvijā ir mainījusies, proti, konstatēti jauni gadījumi, kad mājas cūkas saslimušas ar šo slimību. Tādēļ paredzams, ka Eiropas Komisija gatavos jaunu īstenošanas lēmumu, ar kuru atkal mainīs ĀCM riska zonas Latvijā.

0
Autors:DELFI
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti