Izmaiņas veselības aprūpē no 2015. gada 1

Trešdiena, 14 jan 2015, 09:48 Versija drukāšanai

Izmaiņas veselības aprūpē no 2015. gada
Šogad ārstēšanās slimnīcā izmaksās lētāk, jo tiek samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā un līdzmaksājums par operācijām stacionārā. No 1.janvāra spēkā stājās vairākas izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kuru mērķis ir uzlabot valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un finansējuma lietderīgu izlietojumu.


No 2015.gada 1. janvāra spēkā stājas virkne grozījumu 2013. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumos Nr.1529 "Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtība" (turpmāk MK noteikumi). LV portāls piedāvā apkopojumu par būtiskākajām izmaiņām un ieskatu Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta sagatavotajā informācijā.

 

Samazināta pacienta iemaksa stacionārā


Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, sākot ar 1. janvāri, ir samazināta pacienta iemaksa stacionārā no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā.

 

Nacionālais veselības dienests uzsver: tāpat kā līdz šim, no pacienta iemaksām būs atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces, trūcīgas personas, I grupas invalīdi, politiski represētie un vēl vairākas iedzīvotāju grupas, kas uzskaitītas MK noteikumu 23.punktā. Pacientiem ar onkoloģijas un onkohematoloģijas diagnozēm, pacientiem, kas ārstējas no atkarībām, kā arī aprūpes slimnīcu pacientiem arī turpmāk tiks piemērota samazināta pacientu iemaksa par ārstēšanos slimnīcā – 7,11 eiro dienā.

 

No 2015.gada tiek samazināts arī pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām, kas veiktas vienā stacionēšanās reizē, – no 42,69 eiro uz 31 eiro.

 

Onkologa pirmreizēja konsultācija - 10 darba dienu laikā


LV portāls jau iepriekš rakstījis par iespēju saņemt valsts apmaksātu papildu izmeklējumu paātrinātā kārtībā (ārpus rindas jeb. t.s. kvotām), ja valsts organizētā dzemdes kakla, krūts vai zarnu vēža skrīninga programmas ietvaros veiktā testa rezultāti norāda uz aizdomām par onkoloģiskas slimības attīstību. Taču, lai nodrošinātu savlaicīgu palīdzības sniegšanu ikvienam onkoloģisko slimību pacientam, no 1.janvāra MK noteikumi papildināti ar 131.1 punktu, kas paredz nosacījumu, ka pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam ir jānodrošina ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no brīža, kad pacients vērsies ārstniecības iestādē.

 

NVD atgādina, ka pirmās onkologa konsultācijas saņemšanai nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums. Tikai tad, ja pacientam ir apstiprināta onkoloģiska saslimšana, turpmāko konsultāciju saņemšanai nosūtījums nav nepieciešams.

 

Pacientu iemaksu kopsummā gadā ierēķinās apdrošinātāja segtos izdevumus

 

MK noteikumu 22.punkts noteic, ka pacienta iemaksu kopsumma par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nedrīkst pārsniegt 569,15 eiro. Grozījumi papildina 22.punktu ar nosacījumu, ka pacienta iemaksā ietver arī apdrošinātāja vai no citas personas līdzekļiem segtos izdevumus.

 

 

Papildināts valsts apmaksāto pakalpojumu klāsts


MK noteikumu 11.punktā noteikti tie veselības aprūpes pakalpojumi, kurus neapmaksā no valsts budžeta. Grozījumi papildināti ar vairākiem noteiktiem izņēmumiem. Lai uzlabotu pacientu, kuriem veikta vai nepieciešama alogēnas cilmes šūnu transplantācija, iespēju saņemt valsts apmaksātus laboratoriskus izmeklējumus citās ES, EEZ dalībvalstīs vai Šveicē, noteikumi papildināti ar 11.21.4.apakšpunktu.

 

Papildināts noteikumu 11.23.1.apakšpunkts ar nosacījumu, ka turpmāk arī logopēda konsultācija tiks apmaksāta no valsts budžeta, vienlaicīgi papildinot noteikumus ar 11.23.1.1 apakšpunktu, kas pieļauj funkcionālā speciālista vai logopēda sniegtus valsts apmaksātus pakalpojumus līdz pieciem apmeklējumiem, un 138. 1punktu, kas precizē logopēda pakalpojumu saņemšanas kārtību bērniem.

 

Veiktās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas kārtībā paredz nepārtraukt veiksmīgi uzsāktu valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procesu, ja sieviete sasniedz 37 gadu slieksni. MK noteikumu 11.35.apakšpunktā noteikts, ka no valsts budžeta neapmaksā medicīnisko apaugļošanu sievietēm pēc 37 gadu vecuma; no 1.janvāra minētais apakšpunkts papildināts ar izņēmumu, ja olšūnu stimulācija ar medikamentiem, kas sievietei uzsākta līdz minētajam vecumam, ir bijusi veiksmīga, medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas. Grozījumu anotācijā skaidrots - minētā norma nodrošinās procedūras pēctecību un pozitīvi rezultēs valsts budžeta finansēto medikamentu izlietojumu.

 

Speciālas pārtikas nodrošināšana paliatīvās aprūpes vai cistiskās fibrozes kabineta uzskaitē esošiem bērniem

Attiecībā uz smagi slimiem bērniem, kas atrodas paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē, un cistiskās fibrozes kabineta pacientiem, kam regulāri nepieciešama speciāla medicīniskiem nolūkiem paredzēta pārtika, ir panākts risinājums un MK noteikumu 15.pielikumā "Fiksētā ikmēneša maksājuma (piemaksas) aprēķins ārstu speciālistu kabinetiem un struktūrvienībām" iekļauts punkts par nepieciešamās pārtikas nodrošināšanu.

Tas nozīmē, ka no šā gada sākuma šī īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētā pārtika tiks apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, informē NVD.

 

Vakcinācija pret rotavīrusu - bērniem bez maksas


Sākot ar 2015.gada janvāri, Vakcinācijas kalendārs papildināts ar vakcīnu pret rotavīrusu infekciju, kas turpmāk tiks apmaksāta bērniem 100% apmērā no valsts budžeta līdzekļiem, norāda Nacionālais veselības dienests.

 

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" kursu pret rotavīrusu infekciju uzsāk divu mēnešu vecumā. Imunizācijas kurss sastāv no divām vakcinācijas reizēm. Vakcīna ir pilienveida, to iepilina bērnam mutē. Gadījumā ja vakcināciju nav iespējams veikt divu mēnešu vecumā, bērna ārsts, izvērtējot bērna veselības stāvokli, var piemērot individuālu vakcinācijas shēmu.

 

Savukārt bērni, kuri saņēmuši pirmo vakcīnas devu 2014.gadā ar 50% valsts kompensāciju, šogad vakcināciju var pabeigt, izmantojot valsts 100% apmaksāto vakcīnu, norāda NVD. Par vakcinācijas pabeigšanu jākonsultējas ar bērna ģimenes ārstu vai pediatru.

Autors:lvportals.lv

Komentāri (1)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
Ага 14 janvārī 2015 12:12

Откуда деньги, Зин? К концу года, надо полагать, все больницы объявят о банкротстве?

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti