Seile aicina, plānojot nākamos dziesmu svētkus, kā prioritāti izvirzīt bērnu drošību 0

Trešdiena, 16 sep 2015, 10:20 Versija drukāšanai

Seile aicina, plānojot nākamos dziesmu svētkus, kā prioritāti izvirzīt bērnu drošību
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile trešdien Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdē aicināja, plānojot nākamos Latvijas Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkus, kā prioritāti izvirzīt bērnu drošību, novēroja aģentūra BNS.


"Es ceru, ka šis darvas piliens bērnu ģībšana mēģinājuma laikā] šajos skaistajos svētkos mums nāks par labu turpmākā darba uzlabošanā," viņa teica.

 

Tāpat ministre atklāja, ka pēc divām nedēļām valdībā iesaistītās ministrijas aicinās izvērtēt savu atbildību un iespējas uzlabot svētku norisi. Vienlaikus viņa norādīja, ka "lielais vairums priekšlikumi un secinājumi svētku norises uzlabošanai neprasa papildus naudu". "Piemērs ir, ka turpmāk varētu saīsināt mēģinājumu laiku," viņa sacīja.

 

Seile arī uzsvēra, ka, nākotnē koriģējot svētku norisi, "nevajag pārspīlēt un teikt, ka svētku dalībniekiem - bērniem - būs pieejama sava gultiņa, vai mājas ēdiens". "Skaidrs, ka tā nebūs, jo ikvienā lielā pasākumā ir neērtības. Tomēr jāstrādā pie tā, lai bērniem neērtības būtu panesamas," piebilda ministre.

 

Jau vēstīts, ka komisija, kas izvērtēja bērnu masveida ģībšanas apstākļus šovasar notikušo skolēnu dziesmu svētku laikā un svētku organizāciju, secinājusi - bērni dziesmu svētku ģenerālmēģinājuma laikā ģība noguruma, nepietiekama uztura un panikas lēkmju dēļ.

 

Komisijas vadītāja Evija Papule sacīja, ka komisijas galvenais uzdevums bija izvērtēt tieši dziesmu svētku ģenerālmēģinājuma laikā notikušo, kad sākās bērnu masveida ģībšana. "Nav izvirzāms viens konkrēts iemesls, bet gan to [bērnu ģībšanu] izraisīja iemeslu kopums," viņa teica.

 

Papule norādīja vairākus iemeslus, kas, pēc komisijas uzskata, izraisīja bērnu ģībšanu. "Nav ievērots dienas režīms, un veidojies skolēnu nogurums. Nav ievērots arī uztura režīms, kas vairāk liecina, ka siltās pusdienas tika aizstātas ar tā dēvētajām sausajām pakām. Ir vērojama arī dehidrācija, kas nozīmē, ka skolēni nav dzēruši pietiekami daudz ūdens. Mēs [gala ziņojumā] esam arī minējuši, ka strauja temperatūras maiņa ir izraisījusi šo situāciju," viņa informēja.

 

Tāpat komisijas vadītāja uzsvēra, ka lielais skolēnu skaits ģenerālmēģinājuma laikā izraisīja ierobežotu kustību iespēju, kas varēja izraisīt bērniem panikas lēkmes.

 

Speciālisti secinājuši, ka šādu dziesmu svētku rīkošanai jānodrošina moderna un atbilstīga infrastruktūra. Tas nozīmē - ja svētki notiks Mežaparka estrādē, tad ir jābūt novērtējumam, cik dalībnieki ir droši, ievērojot arī viņu vecumu, respektīvi, cik dalībnieku vienlaikus var atrasties estrādē, norāda komisija.

 

Viens no komisijas secinājumiem ietver nepieciešamību izveidot operatīvās vadības grupu, kas ietvertu visus atbildīgos dienestus, kā arī galvenā ārsta amatu. Tāpat komisija rosinājusi, ka estrādē turpmāk vienlaikus varētu atrasties seši līdz astoņi tūkstoši cilvēku.

 

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6. līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās aptuveni 37 890 dalībnieku.

 

Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās bērnu masveida ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt arī svētku gājienu. Taču šis lēmums netika ievērots un gājiens notika.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti