Lauksaimniecības degvielai no 30.oktobra jābūt iezīmētai 0

Piektdiena, 30 okt 2015, 14:02 Versija drukāšanai

Lauksaimniecības degvielai no 30.oktobra jābūt iezīmētai
Informējam, ka šī gada 30.oktobrī stāsies spēkā grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”, kas nosaka, ka degvielai, kura tiek realizēta ar mērķi izmantot lauksaimniecībā jābūt iezīmētai (marķētai). Lai grozījumu ieviešana noritētu pēc iespējas viegli, aicinām naftas produktu aprites nozarē strādājošos komersantus iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) sagatavoto informatīvo materiālu par šo tēmu!


VID informē, ka izmantošanai lauksaimniecībā realizējama degviela, kurai kopš šī gada 1.jūlija tiek piemērota akcīzes nodokļa likme 50 EUR par 1000 litriem, drīkst būt tikai tāda, kas ir iezīmēta jeb marķēta.

 

Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli” nosaka, ka akcīzes nodokļa likmi 50 EUR par 1000 litriem piemēro dīzeļdegvielai (gāzeļļai) un tādai dīzeļdegvielai (gāzeļļai), kurai pievienota no rapšu sēklām iegūta biodīzeļdegviela, kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, kur kultivē dzērvenes vai mellenes un zemes zem zivju dīķiem apstrādei, ja ir nodrošināti minimālie ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas), tikai tad, ja attiecīgie naftas produkti tiek iezīmēti (marķēti) saskaņā ar šā likuma 28.pantu.

 

Tāpat šādi marķētu degvielu no šī gada 30.oktobra būs atļauts izmantot lauksaimniecības produkcijas ražotāja saražoto vai izaudzēto lauksaimniecības produktu pašpārvadājumiem Latvijas Republikā, ja pašpārvadājumus veic pats lauksaimniecības produkcijas ražotājs vai viņa darbinieks, izmantojot lauksaimniecības produkcijas ražotāja īpašumā esošu kravas automobili (kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja sēdvietu, nepārsniedz divas sēdvietas).

 

Vēršam uzmanību, ka atbildība par naftas produktu iezīmēšanas (marķēšanas) un iezīmēto naftas produktu aprites noteikumu pārkāpšanu, tai skaitā iezīmēto naftas produktu izmantošanu, pārkāpjot noteikto kārtību vai izmantošanu neatbilstoši paredzētajiem mērķiem, ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.4 pantā, paredzot naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700 EUR, bet juridiskajām personām – no 350 līdz 7100 EUR, konfiscējot attiecīgos naftas produktus un transportlīdzekļus, kuru degvielas tvertnēs tiek konstatēti attiecīgie naftas produkti, vai bez konfiskācijas.

 

VID ir sagatavojis informatīvo materiālu “Par pāreju uz iezīmēto (marķēto) naftas produktu piegādi lauksaimniecības produkcijas ražotājiem 2015.gada 30.oktobrī”, kurā informē par normatīvo aktu prasībām un naftas produktu apritē iesaistīto licencēto komersantu veicamajām darbībām, lai varētu nodrošināt, ka 30.oktobrī tirdzniecības vietās būtu pieejama dīzeļdegviela (gāzeļļa) vai dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai pievienota no rapšu sēklām iegūta biodīzeļdegviela, kas ir iezīmēta (marķēta), kā arī ieteikumus veikto darbību atspoguļošanai pārskatos un akcīzes nodokļa deklarācijā.

 

Aicinām minētajā nozarē strādājošos komersantus iepazīties ar informatīvo materiālu VID mājas lapā www.vid.gov.lv sadaļā Nodokļi / Akcīzes nodoklis / Tiesību akti / Informatīvie materiāli / Par pāreju uz iezīmēto (marķēto) naftas produktu piegādi lauksaimniecības produkcijas ražotājiem 2015.gada 30.oktobrī.

 

Neskaidrību gadījumā lūdzam zvanīt informatīvajā materiālā norādītajām kontaktpersonām vai uz VID informatīvo tālruni.

 

Cita informācija par Akcīzes nodokļa piemērošanu atrodama arī VID mājas lapā, sadaļā / Nodokļi / Nodokļu likmes Latvijas Republikā / Izmaiņas nodokļu jomā 2015.gadā / Akcīzes nodoklis /Akcīzes nodoklis naftas produktiem

 

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai sūtīt jautājumu, izmantojot VID mājaslapas sadaļu “Kontakti” – “Uzdot jautājumu VID”.

 

Atgādinām, ka Latvijā atbildīgs par vienotu valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta politikas īstenošanu un normatīvo aktu ievērošanu lauksaimniecības jomā ir Lauku atbalsta dienests (LAD). Lauksaimnieki ar informāciju, kas attiecas uz marķēto degvielu var iepazīties arī www.lad.gov.lv. Lauku atbalsta dienesta komptenecē ir:

 

• saņemt lauksaimnieku iesniegumus dīzeļdegvielas piešķiršanai;

• izvērtēt saņemtos iesniegumus, ņemot vērā atbalsta saņemšanas nosacījumus (VPM platības, ieņēmumi no lauksainieciskās ražošanas, lopu vienības zālāju platībām);

• aprēķināt degvielas kopējo daudzumu;

• ievadīt informāciju datu bāzē;

• veikt platību apsekošanu un par lauksaimniekam nepamatoti piešķirto daudzumu informēt gan lauksaimniekus, gan VID.

 

Lauksaimniecības degvielai no 30.oktobra jābūt iezīmētai
0
Autors:VID
Foto:VID

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti