Alianse: Latvijā ir labi speciālisti, bet veselības aprūpe ir slima 0

Pirmdiena, 29 feb 2016, 08:49 Versija drukāšanai

Alianse: Latvijā ir labi speciālisti, bet veselības aprūpe ir slima
Latvijā ir labi speciālisti un brīnišķīgi ārsti, taču Latvijas veselības aprūpes sistēma ir slima, atklātā vēstulē pauž "Latvijas Reto slimību alianse".


Pirmdien, 29.februārī, devīto gadu pēc kārtas pasaulē atzīmēs Starptautisko Reto slimību dienu. To atzīmē ne tikai cilvēki, kas slimo ar retām slimībām, slimnieku tuvinieki un pacientu organizācijas, bet arī mediķi, zinātnieki, un visa veselības aprūpes nozare kopumā.

 

"Latvijas Reto slimību alianse" atgādina, ka 2010.-2011.gadā, vadoties pēc Eiropas Savienības (ES) izstrādātajiem noteikumiem, Veselības ministrijas (VM) paspārnē tika radīts "Nacionālais plāns reto slimību jomā Latvijā 2012.-2015.gadam". "Šajā dokumentā precīzi aprakstīta situācija Latvijā reto slimību diagnosticēšanā, ārstēšanā un reto slimību pacientu aprūpē, kā arī norādīti virzieni un uzdevumi, kas veicami, lai situācija uzlabotos un kaut nedaudz tuvinātos ES līmenim reto slimību jomā. Taču kopš tā izstrādes dokuments un rīcības plāns ir veiksmīgi nogūlis kādā no VM atvilktnēm. Iepriekšējās ministres Ingrīdas Circenes labi noglabāto dokumentu, kopš 2014.gada decembra līdz šim brīdim tā arī nav spējis sameklēt patreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs," norāda alianse.

 

Organizācijai pēdējo piecu gadu laikā ir radies iespaids, ka ikviens VM, Ministru kabinetā vai Saeimā pieņemts dokuments, kas reglamentētu reto slimību diagnostikas, ārstēšanas, rehabilitācijas vai aprūpes procesu, radīs lielas un neatrisināmas problēmas. Tai pat laikā Latvijas nodokļu maksātājiem un valstij kopumā tiek nodarīti milzīgi finansiāli zaudējumi, ko rada ikviena savlaicīgi neatklāta diagnoze, vēstulē uzsver alianse.

 

"Latvijas ģenētiķi jau vairākus gadus "sitās pie aizvērtām durvīm" ar priekšlikumiem kā savlaicīgi identificēt retās slimības. Latvijā ir izstrādāta metode, kā prenetāli identificēt piecas ģenētisko izmaiņu rezultātā izveidojušās retās saslimšanas, un ir priekšlikumi kā paplašināt jaundzimušo skrīnigu. Igaunijā jau divus gadus ar jaundzimušo skrīningu iespējams noteikt 20 retas slimības, Lietuvā jaundzimušos pārbauda uz piecām retām saslimšanām. Latvijā pēdējo 25 gadu laikā nekas nav mainījies – pie mums jaundzimušo skrīningā pārbauda tikai divas slimības," atzīst alianse.

 

Organizācija skaidro, ka reto slimību pacientiem joprojām ir apgrūtinātas iespējas uzzināt savas saslimšanas diagnozi. "Lai arī Latvijā ir ieviesta pārrobežu direktīva, kas ļauj ikvienam par valsts naudu ārstēties arī citās ES valstīs, valsts budžeta apmaksāto veselības pakalpojumu saraksts nav papildināts ar pakalpojumiem, ko tehnisku iemeslu dēļ veselības aprūpes iestādes Latvijā nevar nodrošināt, bet ir iespējams saņemt citās ES valstīs," norāda alianse.

 

"Latvijas Reto slimību alianse" vēstulē uzsver - Latvijā ir labi speciālisti un brīnišķigi ārsti, bet Latvijas veselības aprūpes sistēma ir slima. "Tas šobrīd ir acīmredzams. Un dažbrīd šķiet, ka to ir skārusi ne vien sistēmiska, bet arī psihiska slimība – veselības aprūpes sistēma darbojas tā, lai slimu cilvēku Latvijā būtu pēc iespējas vairāk," vēsta alianse.

 

Organizācija norāda, ka līdz šim tās priekšlikumi - reto pacientu centralizēta reģistra izveide, klīnisko vadlīniju apstiprināšana, ekonomiskie aprēķini, cik vienai mājsaimniecībai un līdz ar to valstij izmaksā reto pacienta neārstēšana un cik ārstēšana – tiek regulāri nogremdēti aiz vārdiem "nav naudas", "jāpilda tas, ko augša liek". "Mums ir vēlme uzsākt darbu pie "Nacionālā plāna reto slimību jomā Latvijā 2016. -2020.gadam" izstrādes," pauž alianse.

 

"Latvijas Reto slimību alianse" aicina sabiedrību šajā situācijā nenolaist rokas un pieprasīt vajadzībām atbilstošu nodokļu naudas sadalījumu. Savukārt veselības ministru alianse aicina darīt visu, lai tuvāko divu gadu laikā, tiktu reorganizēta veselības aprūpes sistēma Latvijā, nodrošinot savlaicīgu slimību diagnostiku un ārstēšanu.

0
Autors:BNS

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti