Kādēļ daži prot, bet citi neprot rīkoties ar naudu? 2

Trešdiena, 09 mar 2016, 13:34 Versija drukāšanai

Kādēļ daži prot, bet citi neprot rīkoties ar naudu?
Šis, šķiet, ir tāds pats jautājums, kā, piemēram, kādēļ daži proti dziedāt, bet citi neprot. Tāda prasme kā dziedāšana var būt gan iedzimta, gan tikt izkopta dzīves laikā, turpretī prasme rīkoties ar naudu, šķiet, ir tā prasme, kas neiedzimst, bet var tikt iemācīta un izkopta dzīves laikā.


Kā zināms, ir cilvēki, kuriem ir tā saucamā eksaktā jeb skaitliskā domāšana. Kā rāda pieredze, šie cilvēki ar cipariem ir uz “Tu”, proti, viss, kas saistīts ar cipariem un rēķināšanu, tiem nesagādā nekādas grūtības. Tie, kuru domāšana ir vairāk eksakta, prasmīgāk rīkojas ar naudu, jo tās vērtība, kā zināms, arī tiek izteikta ciparos, bet tās daudzums tiek izteikts skaitļos. Tie, kuriem nepiemīt eksaktā domāšana un kuri “nedraudzējas” ar cipariem, domājams, ir neprasmīgāki rīcībā ar naudu. Viss minētais, protams, ir tikai teorētiski pieņēmumi, tāpēc palūkosimies, kā šī prasme vai neprasme rīkoties ar naudu izpaužas reālajā dzīvē.

Ja mēs runājam par rīcību ar naudu, ir jālūkojas plašāk, proti, rīcība ar naudu nenozīmē tikai skaitļu saskaitīšanu un atņemšanu – tā ir tikai matemātika. Prasmi rīkoties ar naudu ietekmē daudz un dažādi faktori, piemēram, naudas tērēšanas paradumi ģimenē, kas novēroti jau kopš bērnības, kā arī patstāvīgās dzīves apstākļi, kas var piespiest rīkoties ar naudu saprātīgāk un taupīgāk vai, gluži pretēji, bezatbildīgāk un izšķērdīgāk. Ja ģimenē jau kopš mazotnes bērnam ir mācīts, ka ar naudu ir jārīkojas atbildīgi, pārdomāti un taupīgi, tad šī bērna attieksme pret naudu, visticamāk, paliks nemainīga arī pieaugot. Turpretī, ja ģimenes attieksme pret naudu allaž ir bijusi bezatbildīga, vieglprātīga un izšķērdīga, bērns, kas nācis no šīs ģimenes, pret naudu, visticamāk, attieksies tieši tāpat.

 

Kā jau pieminēts, abi šie teorētiskie pieņēmumi dzīvē var realizēties pilnīgi pretēji, ja cilvēkbērns, nonākot noteiktos dzīves apstākļos, gluži vienkārši būs spiests mainīt savu attieksmi attiecībā pret naudu. Piemēram, indivīds, kurš visu bērnību pavadījis pārtikušā, pat bagātā ģimenē, kura nekad nav piedzīvojusi naudas trūkumu, nespēs novērtēt naudu – tas šķitīs pašsaprotams un līdz ar to arī bezvērtīgs līdzeklis savu vēlmju un vajadzību apmierināšanai. Tāda attieksme pret naudu var valdīt līdz pat brīdim, kad indivīdu piemeklē kādas finansiāla rakstura grūtības, piemēram, pēkšņi ir bankrotējis ģimenes uzņēmums, kad gadiem ilgi nav zinājis nekādu bēdu, vai cilvēks negaidīti tiek atbrīvots no ļoti labi atalgota darba. Nonākot šādās un līdzīgās situācijās, cilvēki parasti pārdomā naudas vērtību, sākot ar to rīkoties apdomīgāk. Var gadīties arī tā, ka indivīds visu bērnību ir nodzīvojis nabadzībā vai pat badā, bet, pēkšņi uzlabojoties finansiālajai situācijai, kā saka, “noraujas no ķēdes” un nepārdomāti steidz apmierināt visas savas vēlmes un vajadzības, kas iepriekš nav tikušas apmierinātas.

 

Ja reiz runājam par prasmi rīkoties ar naudu, tad ir jāpiemin arī kredīti, vai tie būtu krediti interneta vai kredīti bankās. Kredīts, kā zināms, arī ir nauda, tomēr tā ir sveša nauda, ko iespējams iegūt savu vēlmju un vajadzību apmierināšanai tagadnē, maksājot par tām nākotnē. Kad mēs kaut ko aizņemamies no kāda, mēs parasti ar to rīkojamies atbildīgi un prātīgi, jo tas nav mūsu, tomēr par kredītiem, kas pēc būtības ir sveša nauda, tā vis nevarētu teikt. Rīcībā ar kredītiem itin bieži notiek pretējais, proti, cilvēki nereti pārvērtē savas spējas atbildīgi aizņemties un arī atgriezt naudu. Protams, vairākumā gadījumu aizņemtā nauda tiek laicīgi un pilnīgi atmaksāta, bet arī bezatbildīgo kredītņēmēju īpatsvars nav mazs. Atšķirība starp naudu un kredītu slēpjas apstāklī, ka pirms algas izmaksas mums neviens nejautā, vai mums šī nauda ir patiešām vajadzīga un vai mēs to izlietosim atbildīgi. Savukārt pirms kredīta piešķiršanas uz šiem jautājumiem katram kredītņēmējam būtu pašam sev atklāti un godīgi jāatbild, jo aizdevums, atšķirībā no algas, uzliek saistības ar citām personām. Pret saistībām, kurās ir iesaistītas arī citas personas, vajadzētu attiekties ar atbildību un cieņu, kredītdevēja pretimnākšanu jeb aizdevuma piešķiršanu atlīdzinot ar tik pat laipnu kredītņēmēja attieksmi jeb kredīta atmaksāšanu. It īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad tiek ņemti kredīti internetā, piemēram, sms krediti, jo ar to atmaksu kredītņēmējiem iet visgrūtāk.

 

Kā nākas secināt, situācijas var būt visneiedomājamākās, un tas, kā katrs no mums prot rīkoties ar naudu, ir pakļauts daudz un dažādu faktoru ietekmei. Jā, dzīve ir tieši tik sarežģīta, bet tieši tas to padara par tik interesantu un aizraujošu.

0
Autors:Preses relīze
Foto:Publicitātes attēls

Komentāri (2)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
Eirokrediti 28 jūnijā 2016 23:07

Vēl var salīdzināt arī šeit - http://www.eirokrediti.lv/atrie-krediti



Domāju šo - http://www.eirokrediti.lv/atrie-krediti

atrie 15 martā 2016 17:46

Ja izmanto, tad salīdzini ātros kredītus šeit

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti