Bērnu slimnīca piedāvā risinājumus rindu mazināšanai 0

Svētdiena, 20 mar 2016, 12:07 Versija drukāšanai

Bērnu slimnīca piedāvā risinājumus rindu mazināšanai
Bērnu slimnīca sagatavojusi ziņojumu par rindu mazināšanu un valsts apmaksātu ambulatoro speciālistu pakalpojumu pieejamības uzlabošanu, kas tapis pēc veselības ministra pieprasījuma.


Ziņojums, kas ir nonācis aģentūras BNS rīcībā, atspoguļo, ka kritiskākā situācija ar rindām ir oftalmoloģijas, kardioloģijas, otorinolaringoloģijas, ģenētikas un reimatoloģijas specialitātēs.

 

Ilgo gaidīšanas laiku Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS) izraisa pieaugošs pieprasījums pēc bērnu slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem kontekstā ar ārstniecības un aprūpes personālresursu nepietiekamu kapacitāti, skaidro ārstniecības iestādes vadība.

 

Medicīniskā personāla kapacitāte nav pietiekama, lai būtiski palielinātu pieņemšanas laikus ambulatoro pacientu apmeklējumiem. Speciālistu trūkums īpaši jūtams oftalmoloģijas, kardiololoģijas, ģenētikas, psihiatrijas un pediatrijas specialitātēs, kā arī aprūpes personālam, situāciju raksturo slimnīca. Speciālistu piesaisti kavē valsts noteiktie ambulatorās veselības aprūpes speciālistu darba apmaksas tarifi.

 

Slimnīca norāda, ka nosūtījumi pie speciālistiem daļā gadījumu nav kvalitatīvi un pamatoti. Tāpat pacientu plūsmu ietekmē informācijas trūkums sabiedrībai par pakalpojumu pieejamību citās ārstniecības iestādēs.

 

Bērnu slimnīca ziņojumā piedāvā risinājumus, kas skar izmaiņas likumdošanā un ko var īstenot slimnīca uzreiz.

 

Bez grozījumiem normatīvajos aktos iespējams veikt ambulatoro pacientu plūsmas un rindas strukturēšanu un prioritēšanu, balstoties uz pacientu plūsmām, rezultātā iegūstot ambulatoro speciālistu pieejamību pirmreizējiem pacientiem un pacientiem ar hronisku slimību saasinājumiem 10 - 14 dienu laikā, kas būtu prioritārā plūsma jeb zaļais koridors, un nodrošinot hronisko slimību pacientiem skaidru dinamisko novērošanu plānotos termiņos. Tiek izveidota prioritārā rinda, piedāvājot ģimenes ārstiem/speciālistiem iespēju elektroniski nosūtīta ar medicīniskām indikācijām pamatota pieteikuma gadījumā, ko izvērtē bērnu slimnīcas attiecīgās specialitātes virsārsti, speciālistu konsultāciju saņemt 10 – 14 dienu laikā.

 

Saistībā ar acu ārsta pieejamību, slimnīca varētu iekļaut optometristus ar profesionālo maģistra grādu, kas strādā BKUS, speciālistu sarakstā, kam ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, līdz ar to atļaujot patstāvīgi uzrādīt redzes izmeklēšanas manipulācijas un saņemt par tām apmaksu atbilstoši līguma nosacījumiem, tādējādi deleģējot atkārtotas pacientu izmeklēšanas optometristiem pastāvīgām konsultācijām, kas samazinātu pacientu plūsmu pie BKUS oftalmologiem un mazinātu rindas garumu.

 

Vairāk priekšlikumu ir BNKUS ziņojumā ir par sistēmiskām izmaiņām nozarē, kam vajag izmaiņas likumdošanā.

 

Viens no tiem attiecas uz kvalitatīviem nosūtījumiem pakalpojuma saņemšanai. Slimnīca rosina nacionālā līmeņa e-veselības attīstības ietvaros izveidot rīku - nosūtījumu moduli - pacientu nosūtīšanai pie ambulatorajiem speciālistiem, izmantojot strukturētu un katrai specialitātei specificētu nosūtījumu formu, kurā prioritārās rindas nepieciešamības gadījumā norādīts pamatojums pacienta iekļaušanai prioritārajā rindā. Ārstniecības iestādes veidotu zaļo koridoru un nodrošinātu prioritārās rindas pacientiem speciālistu pieejamību definētā termiņā.

 

Starp priekšlikumiem ir centralizētas rindas izveide nacionālajā līmenī, nosakot pakalpojumu veidus, kuru saņemšanai tiek veidotas centralizētas rindas un rindas veidošanas kārtību, lai novērstu iespēju vienlaikus pieteikties un saņemt pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs.

 

Hronisko pacientu reģistra izveide elektroniskajā veselības nozares vadības sistēmā varētu būtu rīks valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu plānošanai hronisko slimību gadījumos nacionālā līmenī, kas pieejams ārstniecības iestādēm un speciālistiem, kas veic hronisko slimību pacientu dinamisko novērošanu, pauž slimnīca.

 

BKUS priekšlikums ir noteikt pacientu plūsmas jeb rindas vadības principus, definējot terminu "rinda" ambulatoro pakalpojumu saņemšanai kā "īsāko gaidīšanas laiku konkrētā valsts apmaksātā ambulatorā pakalpojuma saņemšanai ārstniecības iestādē, kas nav prioritārās pacientu rindas ietvaros".

 

Klīnisko diagnostikas, ārstēšanas, un dinamiskās novērošanas, tostarp, nosūtīšanas kritēriji sekundārās un terciārās veselības aprūpes pakalpojumiem, vadlīniju sagatavošanas un reģistrēšanas Nacionālajā veselības dienestā veicināšana – kā pamats vienotai pieejai pacientu nosūtīšanai sekundārās un terciārās veselības aprūpes saņemšanai, dinamiskajai novērošanai hronisku slimību gadījumos, sacīts ziņojumā.

 

Slimnīca iestājas par ilgtspējīgu cilvēkresursu plānošanu veselības nozarē, balstoties uz valstī noteiktām prioritātēm nacionālā līmenī, tostarp, atbilstoši identificētajām vajadzībām nodrošinot valsts apmaksātu rezidentūru jaunajiem speciālistiem.

 

Ņemot vērā nepieciešamo laiku vizītei un atalgojuma līmeni, vairāki priekšlikumi ir par apmaksas tarifiem, liecina ziņojums. Slimnīca min, ka profilaktiskās apskates bērniem varētu novirzīt pie oftalmologiem citās ārstniecības iestādēs.

 

BKUS ziņojumā veselības ministram, kurš iepriekš uzdeva izskaust rindas, uzsverot, ka nav pieņemams, ka bērniem rindā pie speciālista jāgaida trīs un četri mēneši, akcentē, ka ārstniecības iestāde ir izstrādājusi tehnisko risinājumu un jau uzsākusi prioritārās rindas jeb zaļā koridora izveidi tajās specialitātēs, kurās ir garākās ambulatorās rindas - kardioloģijas, otorinlaringoloģijas, oftalmoloģijas, ģenētikas, gastroenteroloģijas specialitātēs. Slimnīca uzlabojusi ambulatoro atteikumu menedžmentu ar mērķi līdz minimumam samazināt pacientu neierašanos uz ambulatoro konsultāciju.

 

BKUS ziņojumā nozares ministram norāda, ka kapitālsabiedrības sniegto pakalpojumu apjomā pēdējo gadu laikā iezīmējas stabila tendence pieaugt pakalpojumu skaitam, kurus pacientiem būtu iespējams saņemt primārās veselības aprūpes līmenī.

 

Uz 2016. gada 1.janvāri BKUS bija 85,9 aprūpes personāla vakantas slodzes un 98,8 ārstu vakantas slodzes.

 

Ap 100 nosūtījumu analīze liecina, ka nosūtījumos uz ambulatorajām konsultācijām pie speciālistiem konsultācijas mērķis ir norādīts tikai 49% gadījumu.

 

Pērn aptuveni 10-15% pacientu neierodās uz plānoto speciālistu konsultāciju, par to iepriekš neinformējot kapitālsabiedrību, informāciju par slimnīcas darbību ziņojumā Veselības ministrijai (VM) sniedz BKUS.

0
Autors:BNS

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti