Latvijas Banka laidīs apgrozībā jaunu kolekcijas monētu 0

Pirmdiena, 18 apr 2016, 12:09 Versija drukāšanai

Latvijas Banka laidīs apgrozībā jaunu kolekcijas monētu
Latvijas Banka otrdien, 19.aprīlī, apgrozībā laidīs piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", aģentūrai BNS pavēstīja centrālajā bankā.


"Šī ir otrā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā, lielu popularitāti ieguvusī šīs sērijas monēta tika izlaista pērn, un tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem. Monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Pazīstamajai māksliniecei, daudzu bērnu grāmatu ilustratorei Muzikantei šī ir debija monētu mākslā," informēja Latvijas Bankā.

 

Īpašā – ovālā – formā kaltā monēta izgatavota Lietuvas kompānijā "Lietuvos monetų kalykla". Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē – cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

 

Monētas maksimālā tirāža – 10 tūkstoši eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 39 eiro. To no otrdienas varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs. Savukārt no pirmdienas to var rezervēt Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā, kas pieejama Latvijas Bankas interneta vietnes www.bank.lv Monētu sadaļā.

 

Kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" varēs rezervēt līdz 24.aprīlim, bet izpirkt Latvijas Bankas kasēs no 2016.gada 27.aprīļa līdz 2016.gada 26.maijam). Rezervācijai būs pieejamas 700 kolekcijas monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas Banka šogad paredzējusi izlaist septiņas kolekciju monētas. Tostarp 2016.gadā Latvijas Banka plāno izlaist "Pasaku monēta II", gleznotāja Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītu kolekciju monētu, Latvijas porcelānam veltītu monētu, uzņēmējdarbībai veltītu monētu, kā arī monētu "Zelta sakta I", kas būs pirmā monēta triju monētu sērijā, kas veltīta Latvijas simtgadei. Tāpat Latvijas Banka šogad paredzējusi izlaist Ziemassvētku kaujām veltītu monētu un arī inovatīvo monētu "Zeme".

 

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

0
Autors:BNS
Foto:Latvijas Banka

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti