Reizniece-Ozola neredz iespēju VKKF finansēšanas modeļa maiņu īstenot nākamgad 0

Piektdiena, 08 jūl 2016, 07:00 Versija drukāšanai

Reizniece-Ozola neredz iespēju VKKF finansēšanas modeļa maiņu īstenot nākamgad
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansēšanas modeļa maiņu, bet saspringtās situācijas budžetā dēļ viņa neredz iespēju to virzīt nākamā gada budžeta ietvarā, tikšanās laikā ar Latvijas radošo savienību padomi (LRSP) un Laikmetīgās kultūras NVO asociācijām (LKNVOA) pauda ministre.


LKNVOA aģentūra BNS uzzināja, ka, pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, Kultūras ministrija nākamā gada budžetam nav pieprasījusi finansēšanas modeļa pāreju un finansējuma palielinājumu VKKF, kas esot izbrīnījis ne tikai finanšu ministri, bet arī kultūras jomas pārstāvjus.

 

Asociācija uzskata, ka VKKF finansēšanas modeļa maiņa, atjaunojot Latvijā līdz 2003.gadam pastāvējušo sistēmu, kad finansējums kultūrai tika gūts no alkohola, tabakas akcīzes nodokļa un izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa, ir viens no svarīgākajiem nozarē. Pēc kultūras darbinieku teiktā, minētais finansēšanas modelis nodrošinātu politisko neatkarību piešķirtajam finansējumam, kas kultūras nozarei ir īpaši svarīgi, vienlaikus nodrošinot piešķirtā finansējuma stabilitāti un pakāpenisku palielināšanos kultūras nozarei.

 

Tikšanās laikā nozares pārstāvji vēlējās pārrunāt plānoto nodokļu politiku kultūras nozarē, kā arī pārliecināties, ka nodokļu atvieglojumi kultūras nozarē tiks saglabāti esošajā apjomā un netiks samazināti. Bažas attiecībā uz nodokļu atvieglojumu samazināšanu finanšu ministre noraidīja.

 

Pēc LKNVOA sniegtās informācijas, lai gan valdība sola, ka nākamā gada laikā nevienu jaunu nodokli neieviesīs un esošos nepalielinās, tomēr ideja par kultūras pasākumu biļešu maksas aplikšana ar pievienotās vērtības nodokli vēl aizvien ir aktuāla. Lai paustu neapmierinātību ar šo plānu, kultūras nevalstisko organizāciju pārstāvji ministrei norādīja, ka nozarē, īpaši nevalstiskajā sektorā, pastāv bažas par pieprasījuma strauju kritumu, ko varētu gaidīt pēc pasākumu biļešu cenu pieauguma. Daļai mazo nevalstisko kultūras organizāciju tas varētu būt pat pastāvēšanas jautājums. Kultūras nozarē tas nozīmētu būtisku kultūras piedāvājuma samazināšanos.

 

Tāpat nozares pārstāvji pauda bažas saistībā ar ideju mikrouzņēmuma nodokli pārveidot par sava veida "iesācēju nodokli", atļaujot šo nodokļu maksāšanas režīmu uzņēmumiem izmantot tikai pirmos trīs gadus. Arī šīs pārmaiņas nozarē varot būt izšķirošas, jo bieži vien šis ir vienīgais un ērtais veids, kā nodrošināt kultūras pakalpojumu sniegšanu. Nozares pārstāvji norādīja, ka kultūras sfērai nav pamata pārmetumiem par nodokļu optimizāciju, izmantojot šo nodokļu režīmu.

 

Vēl tika pārrunāti jautājumi par Radošo personu likumu, NVO saimnieciskās darbības regulējumu, sabiedriskā labuma statusa piemērošanas nosacījumiem kultūras nozarē, kā arī NVO fonda apsaimniekotāja efektivitāti, nozarei no savas puses apliecinot gatavību iesaistīties jautājumu risināšanā.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti