Žurnāls: KNAB vairākkārt nav reaģējis uz darbiniekiem izteiktiem kukuļa piedāvājumiem 0

Ceturtdiena, 04 aug 2016, 14:21 Versija drukāšanai

Žurnāls: KNAB vairākkārt nav reaģējis uz darbiniekiem izteiktiem kukuļa piedāvājumiem
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadība vairākkārt nav reaģējusi uz biroja darbinieku sniegto informāciju par viņiem izteiktiem kukuļa piedāvājumiem, vēsta žurnāls "Ir".


Žurnālā rakstīts, ka "Latvijas Dzelzceļa" vadības kukuļošanas lieta, kurā kukulis piedāvāts KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam, nav vienīgā pēdējo gadu laikā, kurā KNAB darbinieki informējuši vadību par kukuļa piedāvāšanu vai nodomiem to darīt, bet reakcijas nav bijis.

 

"Vēl divi manas struktūrvienības darbinieki ir informējuši par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, un šie signāli atstāti bez jebkādas vērības. Vismaz neviens no šiem darbiniekiem par to nav informēts," stāstījis Jurašs.

 

Viens no KNAB darbiniekiem žurnālam stāstījis, ka ziņojumu par iespējamo kukuļdošanas mēģinājumu biroja vadībai sniedzis pirms aptuveni diviem gadiem. "Es noskaidroju pierādījumu avotus par vienas personas iespējamiem plāniem kukuļot KNAB amatpersonu. Nekavējoties par šīm ziņām sastādīju rakstveida dokumentu, adresētu biroja vadībai, bet nekāda reakcija uz to nav sekojusi," žurnālam stastījis KNAB darbinieks, norādot, ka tā Iekšējās drošības birojs neesot izrādījis nekādu interesi, tāpēc darbinieks pats bijis spiests "veikt neformālus pasākumus, lai vismaz tas [kukuļdošanas mēģinājums] nenotiktu". Šis KNAB darbinieks, līdzīgi kā Jurašs, gatavs detalizētu informāciju par notikušo atklāt prokuratūrai.

 

Savukārt KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks uzskata - Juraša paustais par to, "ka vēl divi KNAB darbinieki ir informējuši par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, un šie signāli atstāti bez jebkādas vērības", ir kārtējā trauksmes celšanas imitēšana, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Māra Priedīte. "Uzsveram, ka jebkura KNAB rīcībā nonākusī informācija par iespējamu prettiesisku rīcību tiek atbilstoši likumam izvērtēta," norāda Priedīte.

 

Jau ziņots, ka Jurašs intervijā žurnālam "Ir" izteicies, ka viņam "piedāvāts viena miljona eiro liels kukulis, lai "Latvijas Dzelzceļš" bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods", un to, ka "taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi".

 

Reaģējot uz viņa izteikumu, KNAB pārstāve Priedīte norādīja, ka Jurašs ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei, publiski izpaužot šādu informāciju.

 

Tāpat ziņots, ka Juraša vārds izskanējis starp tiem četriem KNAB darbinieku vārdiem, kuri birojā plānotās reorganizācijas dēļ tiks atlaisti.

 

Jūnija beigās KNAB nosūtīja Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālu, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par kukuļa lielā apmērā (aptuveni 500 tūkstoši eiro) pieņemšanu. KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka valsts amatpersona pieņēma kukuli no privātpersonas saistībā ar LDz meitasuzņēmuma (LDz RSS) iepirkumu, teikts biroja paziņojumā.

 

KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības LDz bijušo valdes priekšsēdētāju par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

 

Tāpat tika rosināts saukt pie kriminālatbildības privātpersonu par kukuļa došanu valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu uzņēmuma interesēs, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Iepriekš izskanējis, ka attiecīgā privātpersona ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

 

Jūlijā tika nolemts, ka personas tiks sauktas pie kriminālatbildības.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti