Neticiet solījumiem apskatīt 'Facebook' profila statistiku; izplatījies jauns vīruss 0

Ceturtdiena, 22 sep 2016, 08:33 Versija drukāšanai

Neticiet solījumiem apskatīt 'Facebook' profila statistiku; izplatījies jauns vīruss
Trešdien, 21. septembrī, sociālajā tīmeklī "Facebook" latviski runājošo lietotāju vidū strauji izplatījās vīruss, kuru "saķēra" tie, kuri vēlējās uzzināt solīto sava profila apmeklējuma statistiku, novēroja portāls "Delfi". Dienas sākumā šī vīrusainā aplikācija bija ar vienu nosaukumu, bet dienas otrajā pusē jau ar citu – "carmel".


Sociālā tīkla "Facebook" veidotāji nekad nav publiskojuši iespēju lietotājiem apskatīt sava profila statistiku, piemēram, kurš lietotājs ir pētījis viņa profilu vai fotogrāfiju. Tāpat "Facebook" šādus datus nedod aplikāciju izstrādātājiem.

 

Minētais "Carmel" vai jebkura cita aplikācija, kura sola šādu iespēju, patiesībā ir paredzēta personas datu (pamatā e-pasta adreses) iegūšanai, lai to pēc tam izmantotu mēstulēm vai pārdotu mēstuļu izsūtītājiem, kā arī sevis reklamēšanai, automātiski publicējot ziņojumus jūsu jaunumu "sienā" ar vietrādi uz šo aplikāciju, lai arī citi uz to "uzrautos".

 

Pat ja tamlīdzīga aplikācija izveido kādu jūsu it kā profila apmeklētāju un skatījumu skaita topu, patiesībā tas tiek izveidots pēc līdzšinējās mijiedarbības ar citiem "Facebook" lietotājiem – cik kāds ir komentējis jūsu ierakstus, spiedis "Patīk" atzīmi vai dalījies ar jūsu saturu. Tad no biežākās mijiedarbības lietotājiem tiek izveidots tops un pēc nejaušības principa piešķirts kāds izdomāts profila apmeklējumu skaits.

 

Kā tikt vaļā no šīs nelabvēlīgās aplikācijas, ja esat ar to jau inficējies? Atveriet "Facebook" galveno lapu un kreisajā izvēlnē, sadaļā "Aplikācijas" spiediet "Vairāk", kur būs visu jūsu "Facebook" aplikāciju saraksts. Tur nevēlamo arī izdzēsiet, izvēloties "Noņemt aplikāciju". Pašu datora operētājsistēmu šīs vīrusa aplikācijas neietekmē.

 

Ko darīt, ja redzu ziņojuma sienā kādu reklamējam šo aplikāciju? Cilvēku bārt nevajadzētu, jo šo ziņojumu attiecīgā lietotāja ziņojumos aplikācija ielikusi automātiski. Vislabāk ir pabrīdināt par to ne tikai pašu lietotāju, bet arī "Facebook" veidotājus. To var izdarīt, vīrusainajam ziņojumam augšējā labajā stūrī atverot izvēlni, tad nospiežot "Ziņot par šo ierakstu", tad "It's spam" un tad "Mark this post as spam". Iespējams, tieši tādēļ dienas gaitā šai vīrusa aplikācijai nomainījās nosaukums (tika izplatīta jauna), jo pirmo "Facebook" veidotāji gan jau nobloķēja.

 

Atgādinām, ka "Facebook" palīdzības centrā veidotāji jau sen ir paziņojuši, ka profila apmeklējuma statistiku nerāda nedz pašam lietotājam, nedz arī šādu informāciju dod aplikāciju izstrādātājiem. Ja pamanāt šādu aplikāciju vai ziņojumu, kas ko tādu sola, tad ziņojiet par to "Facebook" veidotājiem, kā jau iepriekš minēts.

 

Autors:DELFI
Foto:DELFI

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti