Ukrainas vēstniecība: latvijas vindsērfingisti Krimā iebrauca nelegāli 0

Trešdiena, 05 okt 2016, 12:45 Versija drukāšanai

Ukrainas vēstniecība: latvijas vindsērfingisti Krimā iebrauca nelegāli
Latvijas vindsērfingisti, kuri pagājušajā nedēļā piedalījās sacensībās Krimā, uz šīm sacensībās devušies nelegāli un pirms braukšanas nav vērsušies Ukrainas vēstniecībā Latvijā, portālam "Delfi" apstiprināja Ukrainas vēstniecība. Latvijas Ārlietu ministrija paudusi sašutumu un nosodījusi Latvijas sportistu rīcību.


Portāls "Delfi" vēstīja, ka, pretēji ieteikumiem, trīs Latvijas vindsērfinga sportisti bija devušies uz Krievijas okupēto Krimas pussalu, kur piedalījās Eiropas kausa izcīņas posmā "Formula Windsurfing" klasē. Sevastopolē notikušajās sacensībās Jānis Preiss uzvarēja, bet uz starta līnijas stājās tikai Krievijas sportisti, kā arī trīs Latvijas pārstāvji un viens lietuvietis. Kopā ar pasaules vicečempionu Preisu šajās sacensībās no Latvijas startēja Aleksandrs Ļeontjevs un Romualds Zelčs.

 

Ukrainas vēstniecība uzsver, ka Krima ir Krievijas nelegāli okupēta teritorija, ko apliecinājusi ANO un citas starptautiskas organizācijas. Tāpat arī Latvijas oficiālā pozīcija šajā jautājumā ir skaidra – Krima ir Krievijas nelegāli okupēta teritorija, bet Latvijas Ārlietu ministrija vairākas reizes publicējusi informāciju iedzīvotājiem saistībā ar došanos uz šo Krimas Autonomo republiku.

 

"Ārzemnieku un personu bez pilsonības iebraukšana laicīgi okupētā Ukrainas teritorijā un izbraukšana no tās caur iebraukšanas-izbraukšanas kontrolpunktiem tiek atļauta tikai ar kompetento orgānu speciālo atļauju," norādīts Ukrainas vēstniecības paziņojumā šajā vasarā.

 

"Ukrainas vēstniecība un attiecīgās Ukrainas amatpersonas rūpīgi seko līdzi šādiem un līdzīgiem gadījumiem. Portāla "Delfi" rakstos minētās personas nav vērsušās Ukrainas vēstniecībā šajā jautājumā (saistībā ar došanos uz Ukrainu). Ja tiks gūts apliecinājums, ka viņi ir pārkāpuši noteikumus, šīs personas saņems sankcijas, viņiem tiks liegta arī iebraukšana Ukrainā," portālam "Delfi" apliecināja Ukrainas vēstniecības Latvijā pirmā sekretāre Alise Podoļaka. "Ukrainas vēstniecība atkārtoti mudina Latvijas iedzīvotājus atturēties no Krievijas okupēto teritoriju apmeklēšanu, lai netiktu pārkāpti Ukrainas likumi."

 

Tikmēr šīs vasaras paziņojumā teikts, ka "Ukrainas likumdošanas neievērošana , apmeklējot laicīgi okupētās Krimas teritorijas, Ukrainas puse uzskata par apzinātu atbalstu Krievijai kā valsts agresoram un okupantam, kā arī necieņu Ukrainas teritorijas nedalāmībai un suverenitātei". 

 

Latvijas Ārlietu ministrija portālu "Delfi" informēja, ka Latvijas Zēģelētāju savienība (LZS) 15. septembrī vērsusies pēc skaidrojuma šajā jautājumā. "Ārlietu ministrija 19. septembrī oficiāli informēja Latvijas Zēģelētāju savienību par Latvijas nostāju Ukrainas teritoriālās integritātes jautājumos un aicināja sacensībās Sevastopolē nepiedalīties. Vienlaikus ministrija savā vēstulē norādīja, ka saskaņā ar spēkā esošajiem Ukrainas normatīvajiem aktiem, iebraukt Krievijas Federācijas prettiesiski anektētajās Ukrainas teritorijās atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumā noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju."

 

"Ārlietu ministrija pauž nožēlu, ka pretēji gan Ārlietu ministrijas, gan Latvijas Zēģelētāju savienības sniegtajai rekomendācijai sportisti tomēr pieņēma individuālu lēmumu piedalīties Krievijas Federācijas rīkotajās sacensībās prettiesiski anektētajā Krimā. Ārlietu ministrija konsekventi turpina uzsvērt, ka Latvijas sportistu, kā arī citu jomu pārstāvju, dalība Krievijas Federācijas organizētajos pasākumos prettiesiski anektētajā Ukrainas teritorijā ir nepieļaujama," pauž ĀM.

 

ĀM uzsvēra, ka šis ir pirmais gadījums, kad "lūgts sniegt viedokli par Latvijas sportistu dalību Krievijas Federācijas rīkotajās sacensībās Krimā, un, pretēji Ārlietu ministrijas un Latvijas Zēģelētāju savienības aicinājumam, sportisti uz sacensībām tomēr aizbrauca". ĀM nemācēja teikt, cik daudz Latvijas pilsoņu vai iedzīvotāju devušies uz okupēto Krimas pussalu caur Krieviju un to nav iespējams kontrolēt. ĀM rīcībā gan ir informācija par atsevišķiem gadījumiem, kad "Ārlietu ministrijas viedoklis nav ticis prasīts, bet personas ir apmeklējušas Krievijas Federācijas prettiesiski anektēto Ukrainas teritoriju".

 

Sportistu došanās uz Krimu gan nevarētu ietekmēt Latvijas un Ukrainas attiecības. Kā uzsver ĀM, Latvijai un Ukrainai ir izveidojušās labas un draudzīgas divpusējās attiecības, bet Latvija ir skaidri paudusi savu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālai integritātei, apliecinot, ka Latvija neatzīst Krimas prettiesisko aneksiju. Tāpat Ukrainas vēstniecība Latvijā par šo notikumu Ārlietu ministrijā nav vērsusies.

0
Autors:DELFI
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti