Valdība par deviņiem mēnešiem pagarina e-veselības sistēmas brīvprātīgas lietošanas termiņu 0

Otrdiena, 29 nov 2016, 15:06 Versija drukāšanai

Valdība par deviņiem mēnešiem pagarina e-veselības sistēmas brīvprātīgas lietošanas termiņu
Valdība otrdien līdz nākamā gada 1.septembrim pagarināja e-veselības sistēmas brīvprātīgās lietošanas termiņu.


Kā norāda Veselības ministrija (VM), ņemot vērā, ka līdz 1.decembrim visas ārstniecības iestādes un aptiekas nebūs noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par veselības informācijas sistēmas izmantošanu un pacientiem varētu tikt būtiski ierobežota iespēja saņemt darbnespējas lapu, termiņš, no kura darbnespējas lapas un receptes ir obligāti jāizraksta e-veselības sistēmā, tiek pagarināts par deviņiem mēnešiem.

 

Attiecībā uz e-recepti noteikts, ka e-recepšu izrakstīšanas pienākums no 2017.gada 1.septembra attieksies tikai uz gadījumiem, kad tiks izrakstītas zāles, kuru iegādes izdevumus pacientam daļēji vai pilnībā kompensē no valsts budžeta līdzekļiem.

 

Tāpat no 2017.gada 1.septembra ārstniecības iestādēm būs pienākums e-veselības sistēmā izsniegt arī citus medicīniskus dokumentus, piemēram, nosūtījumu ambulatora vai stacionāra pakalpojuma saņemšanai, pārskatu par ambulatorā pacienta izmeklēšanu vai ārstēšanu, izrakstu-epikrīzi, radioloģiskā izmeklējuma aprakstu un citus.

 

Noteikumos paredzēts, ka veselības sistēma tiks papildināta ar jauniem medicīniskiem dokumentiem, piemēram, traumu ievainojumu un saindēšanās gadījumu karti, narkoloģiskā pacienta karti, cukura diabēta pacienta karti, tuberkulozes pacienta karti, onkoloģiskā pacienta reģistrācijas un ārstēšanās kartēm, paredzot kārtību, kādā ārstniecības iestādei minētie dati ir jāievada veselības informācijas sistēmā.

 

Iepriekšminētos medicīniskos datus ārstniecības iestādēm būs pienākums e-veselības sistēmā ievadīt no 2017.gada 1.septembra, bet līdz šim datumam tos varēs ievadīt tāpat kā iepriekš Slimību profilakses un kontroles centra reģistra vienotās informācijas sistēmā (PREDA).

 

Papildus noteikts, ka ārstniecības iestāde varēs nesniegt elektroniskajā darbnespējas lapā diagnozi gadījumā, ja pacients to pieprasa. Tādā gadījumā ārstam vai ārsta palīgam diagnozes vietā būs jānorāda speciāls kods.

 

VM atgādina, ka šobrīd noteikts, ka e-veselības sistēmas lietotāji - ārstniecības personas, farmaceiti, pacienti - līdz 31.decembrim sistēmai var piekļūt, autentificējoties caur Latvijas valsts portālu "latvija.lv", savukārt no 2017.gada 1.janvāra - tikai izmantojot informācijas sistēmas autentifikācijas līdzekli - personas apliecību jeb eID.

 

Tomēr ņemot vērā to, ka saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem eID izsniegta vien nelielai daļai Latvijas iedzīvotāju, ar grozījumiem noteikts, ka e-veselības sistēmas lietotāji arī pēc 2017.gada 1.janvāra veselības informācijai sistēmas datiem varēs piekļūt, izmantojot portāla "latvija.lv" autentifikācijas veidus. Savukārt no 2019.gada 1.janvāra e-veselības sistēmai varēs pieslēgties, tikai izmantojot eID.

 

Tāpat, lai nodrošinātu uzskaiti par nelaimes gadījumiem darbavietā un arodslimību izmeklēšanu, noteikumi papildināti ar punktu, kas nosaka, ka Valsts darba inspekcijai būs tiesības veselības informācijas sistēmā apstrādāt informāciju par noslēgtajām un anulētajām darbnespējas lapām, kurās kā darbnespējas cēlonis norādīts "nelaimes gadījums darbā".

 

Papildus noteikts, kādos gadījumos veselības informācijas sistēmā sniegto medicīnisko dokumentāciju nepieciešams izsniegt pacientam arī papīra formā.

0
Autors:LETA
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti