Atvērts logs neglābj no cigarešu dūmiem 0

Piektdiena, 21 apr 2023, 06:48 Versija drukāšanai

Atvērts logs neglābj no cigarešu dūmiem

Cigarešu smēķēšana ir viens no galvenajiem slimību un priekšlaicīgas nāves riska faktoriem visā pasaulē. Pie tam vienlīdz kaitīga ietekme ir gan pašai smēķēšanai, gan arī pasīvajai smēķēšanai, kad citi cilvēki ir spiesti elpot cigarešu dūmus.


Pētījumi liecina, ka kaitīga ir pat īslaicīga saskare ar cigarešu dūmiem, jo tie satur aptuveni 7000 dažādu ķīmisko vielu, no kurām vairāk nekā 70 ir kancerogēnas un var izraisīt vēzi. Salīdzinoši biežāk smēķētāji piedzīvo arī sirdslēkmes, insultu un plaušu slimības, kā arī citas saslimšanas.

 

Trieciens bērna imunitātei

 

Īpaši kaitīgi cigarešu dūmi ir bērnu imunitātei, jo viņu organismi vēl ir attīstības procesā. Ik gadu tūkstošiem bērnu slimo un pāragri mirst, jo atrodas ilgstošā saskarē ar cigarešu dūmiem. Tāpēc jebkura smēķēšana bērna klātbūtnē ir uzskatāma par vardarbību un atbilstoši sodāma. Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka pasīvā smēķēšana katru gadu nogalina līdz pat 1,2 miljoniem cilvēku, tostarp 65 000 ir bērni un pusaudži, kas jaunāki par 15 gadiem.

 

Bērniem, kas dzīvo kopā ar smēķētājiem, ir lielāks bronhīta, pneimonijas, astmas un citu elpceļu infekciju risks. Šie bērni biežāk slimo ar saaukstēšanās slimībām, klepu un vidusauss iekaisumu. Viņu plaušu funkcijas ir pazeminātas un plaušas attīstās lēnāk. Smēķētāju bērniem ir palielināts meningokoku izraisītu infekciju risks (piemēram, meningīts, sirds slimības), kas dažkārt var izraisīt nāvi vai invaliditāti. Turklāt pasīvajai smēķēšanai pakļautajiem bērniem ir paaugstināts risks nomirt pirms piektās dzimšanas dienas.

 

Viltus ierobežojumi nepalīdz

 

Dažkārt smēķētāji cigarešu lietošanu citu cilvēku klātbūtnē attaisno ar dažādiem neefektīviem savas rīcības “ierobežojumiem”. Piemēram, smēķējot cigaretes pie ieslēgta gaisa nosūcēja vai atvērta loga dzīvoklī vai automašīnā, paejot nedaudz tālāk nost no citiem cilvēkiem, vai arī pēc smēķēšanas izvēdinot telpu. Tomēr pētījumi parāda, ka šādiem “pašierobežojumiem” ir nebūtiska ietekme. Smēķējot pie atvērta loga, pat viena vienīga cigarete var saindēt telpu uz divarpus stundām. Pētījumi liecina, ka cenšanās samazināt bērniem nodarīto pasīvās smēķēšanas kaitējumu ar šādiem viltus ierobežojumiem nedod nekādus rezultātus. Cigarešu dūmu nodarītais kaitējums šiem bērniem būtiski neatšķiras salīdzinājumā ar tiem bērniem, kas cieš no cigarešu dūmiem mājvietās, kurās nav nekādu smēķēšanas ierobežojumu.

 

Tas lielā mērā notiek tāpēc, ka cigarešu dūmu radītais piesārņojums nosēžas uz paklājiem, mēbelēm un sienām gan mājvietās, gan automašīnās. Šie materiāli absorbē cigarešu dūmos esošos toksīnus un pakāpeniski izdala tos atpakaļ gaisā, radot papildu kaitējuma risku. Bērni ir īpaši jutīgi pret šāda veida iedarbību, jo uzņem divreiz vairāk putekļu daļiņu, salīdzinot ar pieaugušajiem. Viņu elpošanas orgāni atrodas tuvāk grīdai, bērni ir aktīvāki un kustīgāki, pakļaujot sevi lielākam kaitīgo putekļu daļiņu ieelpošanas riskam.

 

Jāņem arī vērā, ka mazākie bērni un zīdaiņi var laizīt vai likt mutē dažādus ar cigarešu dūmu toksīniem piesūkušos priekšmetus. Ventilācijas ieslēgšana un parastās tīrīšanas metodes nepalīdz pret cigarešu dūmu radīto piesārņojumu.

 

Jāatceras, ka cigarešu dūmi un pasīvā smēķēšana ietekmē bērnu izdzīvošanu, veselību un attīstību pirms un pēc dzimšanas. Ja māte smēķē, tas var izraisīt gan dažādas iedzimtas problēmas bērnam, gan būt par iemeslu priekšlaicīgām dzemdībām vai pat zīdaiņa nāvei. Smēķēšana grūtniecības laikā dubulto pēkšņas zīdaiņa nāves risku. Pasīvā smēķēšana grūtniecības laikā par 23% palielina nedzīvas piedzimšanas risku un par 13% palielina iedzimtu anomāliju risku.

 

Nekaitē citiem

 

Vienīgais veids, kā pasargāt bērnus no pasīvās smēķēšanas kaitīgās ietekmes, ir nesmēķēt ne bērnu tuvumā, ne vietās, kur viņi mēdz uzturēties. Savukārt visdrošākā vide bērniem vienmēr būs cigarešu nepiedūmota vide. Tāpēc speciālisti vecākiem vienmēr iesaka atmest smēķēšanu, ja ne savas veselības dēļ, tad vismaz bērnu dēļ. Tomēr ilgstošiem cigarešu smēķētājiem pats atmešanas process bieži vien var būt ļoti sarežģīts. Ir viegli uzsākt cigarešu atmešanu, bet daudz grūtāk noturēties, neatsākot atkal pēc kāda laika šo kaitīgo ieradumu. Tāpēc mūsdienu tehnoloģijas smēķētājiem piedāvā dažādas alternatīvas un bezdūmu risinājumus, kur nenotiek tabakas dedzināšanas process un neizplatās kaitīgie cigarešu dūmi. Jaunās bezdūmu tehnoloģijas tiek uzskatītas par mazāk kaitīgām, tomēr arī tās nav bez riska veselībai. Tāpēc labākais ieteikums ikvienam cilvēkam vienmēr būs neļauties kaitīgo ieradumu vilinājumam un nekad nesākt smēķēt.

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti