Sagaidām ciemiņus ar sieru? Labais stils un tabu 0

Ceturtdiena, 19 maijā 2016, 09:40 Versija drukāšanai

Sagaidām ciemiņus ar sieru? Labais stils un tabu
Siers var izglābt gan steidzīgas namamātes un aizņemtus saimniekus, gan aizmāršīgus ciemiņus – kvalitatīvs siers ir laba dāvana un garda uzkoda, ko var piemeklēt visdažādākajām gardēžu gaumēm. Tomēr, tāpat kā vīns, arī tas pieprasa savu “labo stilu”.


Etiķetes eksperte Gunta Krasta un Trikata siermeistars Renārs Tumens dalās vienkāršos ieteikumos, kas tev liks justies kā īstenam siera ekspertam un neļaus palikt kaunā, ejot ciemos vai pasniedzot to viesiem.

 

Sagaidot ciemiņus

 

• Siera gabaliņš ar piemērotu vīnu var ievadīt jebkuru tikšanos. Mūsdienu aizņemtajā pasaulē, kur cepšanai un vārīšanai darba dienās dažreiz neatliek laika, ikdienu atvieglo tādas uzkodas kā siers, svaigi vai žāvēti augļi, dažāda veida maize, krekeri, džems, rieksti un medus, sevišķi – kombinācijā ar alu vai vīnu.

• Katru šķirni griež citādāk, piemēram, mīksto sieru sagriež smalkos, nelielos trijstūrīšos, cietos – plānās šķēlītēs.

• Ja sieru pasniedz nesagrieztā veidā, blakus noliec speciālu nazi, ar ko to ielikt savā deserta šķīvī. Pēc tam sieru ēd ar nazi un dakšiņu. Kausēto sieru ņem ar nazi un uzziež uz maizes vai cepuma.

• Gatavojot siera plati, atceries, ka katram siera veidam jāparedz savs nazis tā griešanai un servēšanai. Dažādus sierus griezt ar vienu nazi nav pieņemts.

• Siera plates gatavošanā tos izvieto secīgi no svaigākā, jaunākā uz izturētāko, stiprāko un cietāko sieru. To var noteikt arī pēc aromāta – jo tas spēcīgāks, jo nogatavinātāks un izteiksmīgāks ir siers.

• Sieru servē istabas temperatūrā un uzkodu plati vēlams rotāt ar piparmētras, melisas, rozmarīna vai timiāna lapiņām.

• Pāris “trikus” un zinības varam aizņemties no siera lielvalsts Francijas. Tur sieru pasniedz ēdienreižu sākumā un nobeigumā, jo viņi uzskata, ka “siers aizver kuņģi”. Tikpat labi tas var būt galvenais produkts arī pusdienās vai vakariņās.

 

Ejot ciemos

 

• Dodoties pie draugiem ar sieru ciemakukulī, atceries – ja plašajā sieru klāstā šaubies par izvēli, zini – ar cieto sieru, piemēram, Reserve vai Parmesan, nenošausi greizi! To ražo no izcili laba piena. Jo kvalitatīvāks piens, jo pikantāks siers. Ar katru izturēšanas mēnesi, tas smaržo un garšo izteiktāk. Īsākais briedināšanas laiks ir 90 dienas, ilgākais – pat 36 mēneši.

• Siers ir izdevīgs un labs ciemakukulis mājām, kur saimnieki tikko uzsākuši jaunu dzīvi un šķīvju vai galda piederumu vēl nav pietiekamā skaitā. Ja dodies ciemos, ieteicams iegādāties vismaz trīs siera veidus uzkodu plates sagatavošanai.

• Sieru kā dāvanu kopā ar vīnu vai augļiem izvēlies gadījumos, kad zini – tās nebūs svinības ar iepriekš sastādītu ēdienkarti.

• Kāds vīns ir piemērotāks, ejot ciemos ar sieru ciemakukulī? Viennozīmīgas atbildes nav. Tos var kombinēt pēc gaumes. Tomēr valdošais uzskats nosaka – vajadzētu izvēlēties sieru un vīnu no vienas valsts. Kādēļ nepamēģināt Latvijā darinātos vīnus ar Latvijā ražotiem sieriem?

• Latvijā sieri nebūt nav zemākas kvalitātes par izslavētajām ārzemju šķirnēm, piemēram, Trikata sieri, jo īpaši cietais siers Reserve, kas nopērkams rituļos un gaumīgā, nelielā kastītē. Vietējos sierus īpaši novērtēs ciemiņi no ārzemēm.

 

0
Autors:Preses relīze
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti