Kāpēc kā mājdzīvnieku izvēlēties kaķi, nevis suni vai grauzēju 0

Ceturtdiena, 06 okt 2016, 13:03 Versija drukāšanai

Kāpēc kā mājdzīvnieku izvēlēties kaķi, nevis suni vai grauzēju
Kaķi? Suni? Varbūt zivtiņas, kas mierīgi peldēs akvārijā? Bet ja nu labāk ir izvēlēties kādu grauzēju, kas skraidīs pa būri? Mājdzīvnieka izvēle ir atbildīgs brīdis, taču "Cats.About" piedāvā priekšrocības, kuras novērtēsi, ja kļūsi par kaķa saimnieku.


Nereti lielākās diskusijas ģimenē norit par izvēli starp kaķi un suni, retāk – starp vēl citu sugu dzīvnieciņiem, piemēram, akvārija zivīm, žurciņām, kāmīšiem, jūrascūciņām vai pat papagaiļiem. Katrai sugai nepieciešama citāda kopšana, barība un audzināšana. Kā gan izvēlēties pareizo? Kaķu speciāliste Frenija Sufija iesaka izvēlēties par labu kādam peļu junkuriņam. Viņa arī pamato savu ieteikumu un izvēli...

 

Kāpēc kaķi?

 

Gluži vienkārši – kaķis ir draudzīgs dzīvnieks. Ja vēlāk izvēlēsies uzņemties rūpes par kādas citas sugas pārstāvi, vairums kaķu labi sapratīsies kā ar mazākajiem grauzējiem, tā lielajiem suņiem, raksta Sufija, atsaucoties uz pašas pieredzi, kad mājoklī kaķis lieliski sadzīvojis ar suni un putniņiem, kā arī trusi.

 

Citas kaķa priekšrocības? Tālu, protams, nav jāmeklē. Vai zini vēl kādu mājdzīvnieku, kas prot murrāt? Nē? Lūk, viena maza, taču gana pārliecinoša kaķa darbība, kuru noteikti vēlēsies pats izbaudīt! Frenija raksta, ka nekas nelīdzinās sajūtai, kad klēpī guļ murrājošs kaķis. Tā nav tikai nomierinoša sajūta, kaķa dzirnaviņas pats saimnieks var arī just, pieskaroties mīlulim.

 

Ar kaķi nekad nav garlaicīgi, jo daudzi dzīvnieki joprojām uzskata, ka saimnieks dzīvo pie viņa, nevis kaķis pie saimnieka. Kaķis nav bara dzīvnieks, līdz ar to cilvēku viņš neuzskata par savu vadoni, taču tas gan nenozīmē, ka abu starpā nevar izveidoties lieliskas un simbiotiskas attiecības. Daudzkārt dzirdēts, ka kaķi ļoti pieķeras saimniekam, steidz mīlināties, guļ blakus tai ķermeņa daļai, kas cilvēkam tobrīd sāp, un nemaz neuzvedas augstprātīgi, neinteresējoties par to, kuri ir saimnieks un ko viņš dara. Ja būsi mīļš un jauks pret savu mājdzīvnieku, arī viņš tā izturēsies pret tevi.

 

Kaķis pret zivtiņām

 

Bet ja nu domā, ko izvēlēties – kaķi vai akvāriju, ko piepildīt ar ūdeni un papildināt ar dažādām zivtiņām? Jāsaka uzreiz – šīs izvēles ir gana pretējas, jo zivtiņas vis nevarēsi paņemt rokās un samīļot. Protams, ja vēlies kādai dzīvai radībai veltīt laiku, arī zivtiņas ir laba izvēle, jo būs jātīra akvārijs, regulāri jābaro peldētājas, arī jāpadomā, ar kādiem papildu priekšmetiem vari bagātināt vidi ūdenī. Taču, ja vēlies, lai tava dzīvā būtne tev staigā pakaļ, ieritinās klēpī, murrā – to varēs tikai kaķis. Sufija stāsta, ka, iespējams, laiks, ko veltām zivtiņu un kaķa kopšanai, varētu būt līdzīgs, atšķiras tā kvalitāte, proti, tas, cik interaktīvs tu vari būt ar šīm dzīvajām būtnēm.

 

Kaķis pret grauzējiem

 

Kāpēc kaķi, nevis žurciņu vai citu grauzēju? Padomā kaut vai par dzīves ilgumu. Kaķi var nodzīvot 10, 15 un pat vairāk gadus, kamēr grauzēju dzīves ilgums ir pāris reižu īsāks. Protams, tas nenozīmē, ka gadu skaits ir noteicošais dzīvnieciņa izvēlē, jo ne mazums ļaužu kā mājdzīvniekus izvēlas tieši draiskulīgās žurciņas, mazos un mīlīgos kāmīšus un interesantās jūrascūciņas. Tāpat grauzēji, kas galvenokārt uzturas būrī, ir laba izvēle tad, ja dzīvo šaurā mājoklī, iespējams, pat vienā istabā. Vai arī kaķis tajā justos labi? Jā, norāda Sufija, taču padomā, vai kaķa ieslodzīšana četrās sienās ir laba doma. Iespējams, vēl neesi gatavs uzņemties rūpes par kaķīti, ja nespēj viņam sniegt plašumu, kas ir lielāks par vienu istabu.

 

Kaķis pret suni

 

Savukārt par labu kaķim, nevis sunim, Sufija raksta, ka peļu junkuriņš būs kluss, mierīgs kompānijas dzīvnieks, ja lielāko daļu laika tu pavadi mājās. Tāpat kaķis nav tas dzīvnieks, kas katru rītu pirms darba un katru vakaru pēc darba jāved pastaigā. Suns savā uzvedībā pat ir nedaudz uzbāzīgāks, teic speciāliste, kamēr kaķis var klusi, teju nemanāmi apgulties saimnieka klēpī un murrāt, tikmēr cilvēks, piemēram, skatās televizoru, strādā pie datora vai lasa grāmatu.

 

Tāpat jāņem vērā, kāds cilvēks tu esi un cik sportiska ir tava daba. Ja regulāri dodies pārgājienos un braucienos, suns, protams, būs labāka izvēle, jo notikumos varēs piedalīties. Taču arī kaķi var apmācīt pārvietoties pie pavadas un doties piedzīvojumu meklēšanā, kā to pierāda, piemēram, melnais kaķis Siriuss Bleks.

 

Atceries, ka dzīvnieciņa izvēle nekad nedrīkst būt spontāna un neapdomāta. Ja uzņemies rūpes par kaķīti, sunīti vai kādu mazu grauzēju, ņem vērā, ka tas ir tikai sākums. Tev būs jāsarod ar izmaksām, atbildību, pienākumiem un dažādām neparedzētām situācijām, piemēram, pēkšņām viesošanās reizēm pie veterinārārsta. Taču tas viss, protams, ir izdarāms, jo ne velti miljoniem cilvēku pasaulē ir izvēlējušies dalīt savu dzīves telpu ar vēl kādu dzīvu būtni.

 

0
Autors:DELFI
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti