Līdz Londonas grāmatu tirgum Lielbritānijā izdos 34 Latvijas autoru grāmatas 0

Trešdiena, 21 feb 2018, 13:29 Versija drukāšanai

Līdz Londonas grāmatu tirgum Lielbritānijā izdos 34 Latvijas autoru grāmatas
Līdz gaidāmajam Londonas grāmatu tirgum, kas norisināsies no 10.aprīļa līdz 12.aprīlim, Lielbritānijā izdos 34 Latvijas autoru grāmatas, preses konferencē pastāstīja platformas "Latvian Literature" vadītāja Inga Bodnarjuka-Mrazauskas.


No 2016.gada līdz šim brīdim Lielbritānijā iznākušas desmit Latvijas autoru grāmatas, bet 39 izdotas citviet pasaulē. Britu izdevniecībām pārdotas 40 grāmatu tiesības, bet 35 grāmatu tiesības pārdotas uz citām valstīm. Bodnarjuka-Mrazauskas norādīja, ka šie ir augstākie izdevēju nozares rādītāji kopš 2015.gada, kad ārvalstīs tika pārdots četrreiz mazāk grāmatu tiesību.

 

Lielbritānijā divu gadu laikā izdoti arī septiņi kultūrvēsturiski izdevumi un iesniegti 19 pieteikumu pēdējam konkursam par darbu izdošanu Lielbritānijā.

 

Divu gadu laikā sagatavoti 264 paraugtulkojumi angļu un citās valodās, kurus var nosūtīt ārvalstu izdevējiem uzreiz pēc kāda pieprasījuma.

 

Tāpat līdz Londonas grāmatu tirgum 10.aprīlī paredzētas 44 nozares pārstāvju viesošanās dažādos nozares pasākumos Lielbritānijā. Iecerēts, ka līdz tam pašam laikam Lielbritānijā notiks 63 Latvijas literatūras pasākumi. Platformas vadītāja skaidroja, ka pats grāmatu tirgus norisinās trīs dienas, bet tā programma tiek plānota visa gada garumā.

 

Kampaņā "#Iamintrovert" izveidoti autoru video un komiksi ar nosaukumu "Life of I", kas Londonas grāmatu tirgū būs apkopoti grāmatas formātā. Stendā varēs fotografēties "anti-selfijos" ar mēteļiem, kuriem latviešu autoru citāti uzdrukāti mugurpusē - kā fons šiem fotouzņēmumiem tiks izmantots jūras attēls.

 

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols skaidroja, ka Latvijā izdevniecības nozarē 2016.gadā strādāja vairāk nekā 400 uzņēmumi, kuru gada apgrozījums bija vairāk nekā 92 miljoni eiro, bet pievienotā vērtība valsts ekonomikai - 32 miljoni eiro.

 

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda pārliecību, ka Latvijas kultūras ekspansijai pasaulē, kas jau vērtējama kā pieaugoša, ir vēl lielākas iespējas. "Vārdu nozīme pasaulē ir pieaugusi, tādēļ ir loģiski, ka valstij ir sava programma literatūras eksportam," sacīja ministre.

 

Platforma "Latvian Literature" veidota ar mērķi veicināt Latvijas literatūras un grāmatniecības atpazīstamību un eksportu ārvalstīs, nodrošināt starptautisku sadarbību ar izdevējiem, aģentiem, tulkotājiem un organizācijām, kā arī piedāvāt visa veida informāciju par Latvijas autoriem, grāmatām un jaunumiem nozarē. Platforma sastāv no trīs organizācijām - Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas un Latvijas Rakstnieku savienības.

 

Latviju Londonas grāmatu tirgū šogad no 10.aprīļa līdz 12.aprīlim pārstāvēs Kārlis Vērdiņš, Luīze Pastore un Inga Ābele, informēja platformas "Latvian Literature" pārstāve Anete Konste.

 

Šajā gadā Baltijas rakstnieku delegāciju Londonā veido 12 atzīti rakstnieki, "kuri atspoguļo Igaunijas, Latvijas un Lietuvas augstāko sniegumu mūsdienu literatūrā".

 

Līdzās Latvijas autoriem Igauniju grāmatu tirgū pārstāvēs Mārja Kangro, Andrejs Ivanovs un Reins Rauds, bet Lietuvu - Toms Venclova , Undine Radzevičūte un Alvīds Šlepiks. Šo rakstnieku daiļrade kopā veido plašu literāro žanru klāstu, iekļaujot dzeju, bērnu literatūru un prozu, kā arī dramaturģiju un publicistiku.

 

"Londonas grāmatu tirgus kultūras programma būs viena no retajām iespējām vienkopus redzēt un dzirdēt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas rakstniekus starptautisku nozares speciālistu auditorijas priekšā diskutējam ar kolēģiem - rakstniekiem no Lielbritānijas," rakstnieku dalību grāmatu tirgū aprakstīja Konste.

 

Kultūras programmas pasākumi tirgus laikā norisināsies tādās vietās kā Britu bibliotēka ("British Library") un Nacionālā dzejas bibliotēka ("National Poetry Library"), kur lasītājiem būs iespēja satikt rakstniekus un piedalīties diskusijās.

 

Baltijas valstu kultūras programmu Lielbritānijas grāmatu gadatirgū izziņojusi Britu padome sadarbībā ar Igaunijas Literatūras centru, Latvijas Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju un Lietuvas Kultūras institūtu.

 

Pagājušā gada martā starptautiskajā Londonas grāmatu tirgū Polija nodeva Latvijai, Lietuvai un Igaunijai goda viesu titulu, ko svinīgā ceremonijā pieņems visu Baltijas valstu vēstnieki, aģentūru LETA informēja Konste.

0
Autors:BNS
Foto:pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti