Teroraktos Parīzē vismaz 153 nogalināti 0

Sestdiena, 14 nov 2015, 09:51 Versija drukāšanai

Teroraktos Parīzē vismaz 153 nogalināti
Teroraktos Francijas galvaspilsētā Parīzē piektdienas vakarā un sestdienas naktī nogalināti vismaz 153 cilvēki un apmēram 200 ievainoti, un domājams, ka uzbrukumus sarīkojuši islāmisti, sestdien paziņoja Francijas amatpersonas.


Visā Francijā izsludināts ārkārtas stāvoklis un slēgtas valsts robežas.

 

Uzbrukumi notikuši sešās vietās Parīzē un tās tuvākajā pievārtē. Parīzes prokuratūra ir paziņojusi, ka uzbrukumos ir miruši astoņi ekstrēmisti, tostarp septiņi ir uzspridzinājušies paši.

 

Francijas amatpersonas pieļauj, ka uzbrucēju līdzzinātāji varētu vēl būt brīvībā un noteik viņu meklēšana.

 

Mediji ziņo, ka koncertzālē "Bataclan", kur uzbrukuma laikā uzstājās amerikāņu smagā metāla grupa "Eagles of Death Metal" vairāk nekā 100 cilvēku tika saņemti par ķīlniekiem. Pēc liecinieku stāstītā, uzbrucēji, kas bija ģērbušies melnā un bruņoti ar Kalašņikova automātiem, šāvuši uz cilvēkiem. Pēc kāda liecinieka teiktā, uzbrucēji saukuši "Allahu akbar!" ("Allāhs ir dižs!"), bet kāds cits liecinieks dzirdējis, ka viens no uzbrucējiem teicis, ka uzbrukumā vainojams Francijas prezidents Fransuā Olands, jo Francija iesaistījusies militārajā operācijā pret džihādistu organizāciju "Islāma valsts" Sīrijā. Slaktiņš ildzis apmēram desmit minūtes, un, pēc policijas amatpersonu teiktā, gājuši bijā 112 cilvēku. Koncertzālē ieradušies policisti, kuri izbeiguši ķīlnieku krīzi un atbrīvojuši desmitiem cilvēku. No četriem uzbrucējiem trīs gājuši bojā, detonējot sprāgstvielu joslas, bet vienu nošāvusi policija. Policijas operācijas laikā no koncertzāles bija dzirdami sprādzieni un šāvieni. Pārsimt metru no koncertzāles atrodas satīriskā laikraksta "Charlie Hebdo" redakcija, kurā šogad janvārī islāmistu ekstrēmisti nošāva 12 cilvēkus. Šis žurnāls vairākkārt izraisījis musulmaņu sašutumu ar karikatūrām par pravieti Muhamedu.

 

Vismaz 14 cilvēku nogalināti, kad tika atklāta uguns kambodžiešu restorānā "Petite Cambodge". Uzbrukts arī netālu esošajam restorānam "Le Carillon", kā arī kafejnīcai "Le Belle Equipe", kas atrodas kaimiņu rajonā.

 

Trīs cilvēki nogalināti netālu no stadiona "Stade de France", kur notika Francijas un Vācijas futbola spēle. Pie kāda bāra un restorāna "McDonald's" stadiona apkārtnē uzspridzinājušies trīs teroristi pašnāvnieki. Vēl viens uzbrucējs nošauts uz ielas Parīzes austrumos, žurnālistiem neoficiāli pastāstīja prokuratūras pārstāvis.

 

Apšaudes un bumbu eksplozijas notikušas pie Luvras mākslas galerijas, Pompidū centra un iepirkšanās centra "Les Halles". Visas uzbrukumu vietas atrodas uz ziemeļiem no iecienītākajiem tūristu maršrutiem.

 

Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš spēles laikā atradās stadionā, no tā tika evakuēts un sasauca valdības ārkārtas sēdi, pēc kuras paziņoja, ka visā Francijā izsludināts ārkārtas stāvoklis un tiek slēgtas valsts robežas. Parīzē tiek izvietoti papildu 1500 karavīru.

 

Apmeklējot drošības spēku komandcentru netālu no koncertzāles "Bataclan", Olands solīja, ka Francijas varas iestādes bez žēlastības vērsīsies pret uzbrukuma plānotājiem un īstenotājiem.

 

Pēc Zviedrijas Ārlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, uzbrukumos nogalināts viens un ievainots vēl viens Zviedrijas pilsonis.

 

Saistībā ar uzbrukumiem Beļģija noteikusi pastiprinātu robežkontroli, īpaši uz robežas ar Franciju, bet ASV aviokompānija "American Airlines" atlikusi reisus uz Parīzi.

 

Parīzes mērs Anna Idalgo aicinājusi iedzīvotājus palikt mājās.

 

Teroraktu dēļ Olands atcēlis savu dalību šajā nedēļas nogalē paredzētajā "lielā divdesmitnieka" (G20) samitā Turcijā.

 

ASV prezidents Baraks Obama nosaucis šos uzbrukumus par "necilvēcīgiem mēģinājumiem terorizēt civiliedzīvotājus", un solījis, ka Savienotās Valstis sniegs Francijai visu nepieciešamo palīdzību. Ņujorkā, Bostonā un citās ASV pilsētās pastiprināti drošības pasākumi. Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centrs, kas tika sagrauts 2001.gada 11.septembra teroraktos un tagad ir atjaunots, tika izgaismots Francijas karoga krāsās - zilā, baltā un sarkanā. Šajās krāsās tika izgaismotas arī citas augstceltnes ASV.

 

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, Vācijas kanclere Angela Merkele un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojuši, ka ir dziļi satriekti par uzbrukumiem.

 

Teroraktus nosodījusi ANO Drošības padome un ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kurš aicinājis atbrīvot ķīlniekus.

 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību Francijai.

0
Autors:BNS
Foto:news.vice.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti