Ārlietu ministri: Krievijai jāuzņemas atbildība par nodarīto Krimas iedzīvotājiem 0

Ceturtdiena, 17 mar 2016, 14:30 Versija drukāšanai

Ārlietu ministri: Krievijai jāuzņemas atbildība par nodarīto Krimas iedzīvotājiem
Krievijai ir jāuzņemas atbildība par nodarīto Krievijas tatāriem un citiem Krimas iedzīvotājiem, teikts Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru kopīgi parakstītā dokumentā, aģentūra BNS uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).


Trešdien, 16.martā, apritēja divi gadi kopš Krievija pretlikumīgi anektēja Krimu un Sevastopoli. "Ar šo notikumu sākās Krievijas uzbrukums Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai, un vairāku gadu desmitu laikā tas ir spilgtākais ANO Statūtu, starptautisko tiesību aktu un galveno dokumentu, kas nodrošina drošību Eiropā, piemēram, Helsinku Nobeiguma akta un Parīzes Hartas pārkāpums," pauž ārlietu ministri.

 

Ministri uzsver, ka kopš tā brīža cilvēktiesību pārkāpumu skaits Krimā ir būtiski palielinājies. "Krimas iedzīvotājiem tiek uzspiesta Krievijas pilsonība. Plaši tiek ziņots par ukraiņu un tatāru spīdzināšanu un pakļaušanu vardarbībai. Tiek apspiesta ukraiņu valoda, kā arī ierobežota plašsaziņas līdzekļu vārda brīvība. Gandrīz visi Ukrainas televīzijas kanāli ir bloķēti un aizstāti ar Krievijas kontrolētajiem kanāliem. Pretlikumīgi veiktā režisora Oļega Seņcova un aktīvista Aleksandra Koļčenko aizturēšana ir spilgts piemērs Krievijas īstenotajai vārda brīvības apspiešanai Krimā," norāda ministri.

 

Dokumentā pausts arī, ka visievainojamākā un visvairāk ietekmētā grupa Krimā joprojām ir Krimas tatāri – šīs tautas pagātnē netrūkst ciešanu un vajāšanas.

 

"Krievijas de facto iestāžu vajāšanas dēļ Krimas tatāru televīzijas stacija ATR bija spiesta pārcelties uz Kijevu. Krimas tatāru valodas lietošana tiek ierobežota. Krimas tatārus vajā un patvaļīgi arestē par šķietamu dalību teroristu organizācijās. Krievijas ieceltais Krimas prokurors nesen ir pieprasījis Medžlisa (Mejlis), 1991.gadā izveidotās Krimas tatāru tautas sabiedriskās izpildinstitūcijas, darbības aizliegumu ar mērķi pasludināt to par ekstrēmistu organizāciju. Bieži tiek ziņots par arvien jauniem vārda un uzskatu brīvības, kā arī ticības brīvības tiesību pārkāpumiem. Īpaši satraucoši ir ziņojumi par piespiedu pazušanām un slepkavībām, par kuru izdarīšanu aizdomās tiek turētas Krievijas de facto iestādes," pauž ārlietu ministri.

 

Viņi arī uzsver, ka Krima nav aizmirsta. "Krievijai jāuzņemas atbildība par nodarīto. Krimas tatāriem un citiem Krimas iedzīvotājiem, kurus ir skārusi Krievijas īstenotā apspiešanas politika, nepieciešams atbalsts," teikts dokumentā.

 

Pieminot Krimas pretlikumīgās aneksijas gadadienu, ārlietu ministri vēlreiz apliecina mūsu nezūdošo atbalstu Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai un suverenitātei visā tās teritorijā. "Eiropas Savienības īstenotā Krimas aneksijas neatzīšanas politika ir skaidrākais un efektīvākais mūsu atbalsta izrādīšanas veids. Eiropas Savienība ir ieviesusi produktu, kas tiek ražoti Krimā, importa aizliegumu, tā ir arī aizliegusi ieguldījumu veikšanu un noteiktas kategorijas preču un pakalpojumu eksportu uz Krimu. Eiropas Savienības sankcijas jo īpaši skar Krievijas uzņēmumus, kas darbojas Krimā; sešdesmit personām, kuras ir iesaistītas šo teritoriju pretlikumīgajā aneksijā, ir liegta ieceļošana ES un to aktīvi ES ir iesaldēti," teikts dokumentā.

 

Ministri uzsver, ka nedrīkst zaudēt modrību. "Sadarbojoties ar citām valstīm, kas ir sekojušas Eiropas Savienības paraugam, piemēram, Norvēģiju, Islandi, ASV, Kanādu, Austrāliju un citām, mums pastāvīgi un nepārprotami jāapliecina nelokāma starptautisko tiesību aktu un Eiropas drošības pamatprincipu ievērošana," norāda ministri.

 

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ministri norāda, ka, ja Krievijas sarbības paliks nesodītas, tiktu ļauta vaļa vēl lielākai nestabilitātei un starptautisko tiesību aktu ignorēšanai, jo nākamos agresorus vairs nebaidītu šādas rīcības sekas. Tādējādi ES Krimas aneksijas neatzīšanas politika un sankcijas regulāri jāpārskata, lai nepieļautu nepilnības, novērstu iespējas tās apiet un pārliecinātos, ka tās efektīvi darbojas. Sankcijas turpināsies tik ilgi, cik ilgi turpināsies pretlikumīgā Krimas aneksija, uzsver ministri.

 

Dokumentu parakstījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Dānijas ārlietu ministrs Kristians Jensens, Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda, Somijas ārlietu ministrs Timo Soini, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Antans Linkevičs un Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti