Austrijas Konstitucionālā tiesa liek atkārtoti rīkot prezidenta vēlēšanas 0

Sestdiena, 02 jūl 2016, 07:30 Versija drukāšanai

Austrijas Konstitucionālā tiesa liek atkārtoti rīkot prezidenta vēlēšanas
Austrijas prezidenta vēlēšanas jārīko atkārtoti, piektdien pieņemot lēmumu lietā par pārkāpumiem balsu skaitīšanas gaitā, nosprieda Austrijas Konstitucionālā tiesa.


Šis lēmums "kalpo vienīgi tam, lai stiprinātu ticību mūsu likumiem un mūsu demokrātijai", sacīja tiesas prezidents Gerharts Holcingers.

 

Vēlēšanas, kurās atkal startēs bijušais "zaļo" partijas līderis Aleksandrs van der Bellens un galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Norberts Hofers, notiks septembra beigās vai oktobra sākumā, apliecināja Iekšlietu ministrija.

 

FPÖ bija apstrīdējusi iznākumu prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā atbilstoši oficiālajiem rezultātiem ar 0,6 procentpunktu pārsvaru van der Bellens sakāva Hoferu.

 

FPÖ bija ieguvusi liecības, ka no Austrijas 117 vēlēšanu apgabaliem 94 balsu skaitīšanas gaitā notikuši pārkāpumi - pārāk agri vai bez pienācīgas uzraudzības notikusi biļetenu apstrāde un balsu skaitīšana. Partija lūdza vēlēšanu otro kārtu rīkot atkārtoti.

 

Lai liktu sarīkot jaunas vēlēšanas, tiesai nebija jāpierāda, ka ir notikusi vēlēšanu falsifikācija, bet gan tikai jākonstatē, ka ir bijis potenciāls rezultātu izkropļošanai un ka aizdomīgo balsu skaits ir pietiekami liels, lai tas mainītu gala rezultātu.

 

Van der Bellens piektdien pauda pārliecību, ka arī šoreiz uzvaras laurus plūks viņš.

 

"Es esmu ļoti pārliecināts, kam manai komandai un man izdosies tas pats, kas pagājušo reizi, iegūstot plašu atbalstu no dažādiem sabiedrības slāņiem, dažādām partijām, reliģijām un kultūrām," paziņoja van der Bellens.

 

"Septembrī mēs to paveiksim vēlreiz. Politika nav spēle (..). Austrijai ir jābūt kārtīgi respektētai Eiropā un pasaulē. Ja mēs to spējām vienreiz, mēs to spēsim vēlreiz," uzsvēra "zaļo" politiķis.

 

Viņš arī sacīja, ka priekšvēlēšanu kampaņā loma varētu būt arī Lielbritānijas vēlētāju lēmumam izstāties no Eiropas Savienības (ES), bet sīkāk komentēt atteicās.

 

Van der Bellens stingri iestājas par palikšanu ES, bet Hofers pēc "Brexit" referenduma paziņoja, ka gadījumā, ja ES nespēs nākamgad veikt pietiekamas reformas, arī Austrijā būtu jāsarīko līdzīgs referendums.

 

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums austriešu atbalsta valsts piederību Eiropas Savienībai.

 

Kā ziņots, 22.maijā notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja van der Bellens, par kuru balsoja 50,3% austriešu, kamēr Hoferu atbalstīja 49,7% vēlētāju.

 

Sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti, kas tika iegūti pēc balsošanas biļetenu saskaitīšanas vēlēšanu iecirkņos, 22.maija vakarā liecināja, ka Hofers ir vadībā ar 3,8 procentpunktus lielu pārsvaru, taču situāciju mainīja pa pastu nobalsojušie, kas šogad sasniedza rekordlielu skaitu - 700 000.

 

Jau tūlīt pēc vēlēšanām FPÖ politiķi un partijas atbalstītāji sāka runāt par pieļautajiem pārkāpumiem, tostarp par pāragru pa pastu saņemto biļetenu aplokšņu atvēršanu.

 

FPÖ līderis Heincs Kristiāns Štrahe 8.jūnijā iesniedza Konstitucionālajā tiesā oficiālu prasību, apstrīdot vēlēšanu rezultātus.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti