Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā 0

Trešdiena, 17 apr 2024, 17:58 Versija drukāšanai

Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā

2024. gada 15. aprīlī Jelgavā, 16. aprīlī Jūrmalā un 19. aprīlī Daugavpilī notiks darbnīcu cikls #DrošaLatvija, kas stiprinās informatīvās telpas drošību un sabiedrības noturību pret informācijas manipulācijām, tostarp dezinformāciju.


Valsts kancelejas un Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) kopīgi īstenoto projektu veido savstarpēji papildinošas aktivitātes dažādām mērķa grupām pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, vietējo mediju pārstāvjiem un vidējās izglītības iestādēm, tostarp vecāko klašu skolēniem un pedagogiem. Tās iekļaus darbnīcas ar krīžu situāciju simulāciju izspēlēm, diskusijas par aktuāliem jautājumiem saistībā ar uzticamas informācijas iegūšanu un izmantošanu, un medijpratības lekcijas informācijas drošības un kopienu noturības stiprināšanai.

 

Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals: “Jaunākais Valsts kancelejas pētījums liecina, ka vien 47% iedzīvotāju parasti spēj atpazīt uzticamu informāciju medijos no tendenciozas un safabricētas (pašvērtējums) . Pētījumi liecina, ka Latvijas sabiedrība nav pietiekami zinoša par automatizētiem un mākslīgā intelekta darbinātiem rīkiem lētu, ātru un masīvu ietekmes operāciju veikšanai. Piemēram, tikai 35% respondentu uzskata, ka spētu atpazīt dziļviltojumus (27% ar tiem jau esot saskārušies), kamēr vien 51% zina, kas ir boti un kā tie darbojas internetā. Dezinformācijas izplatība uz tehnoloģiju straujās attīstības un cilvēku nepietiekamo prasmju fona rada nopietnus riskus mūsu sabiedrībai, ietekmējot sabiedrisko domu, demokrātiskos procesus, tostarp vēlēšanu iznākumu, kā arī nacionālo drošību. Izglītojošie pasākumi mērķēti uz dažādām grupām visos Latvijas reģionos, lai apbruņotu tās ar praktiskām prasmēm un attīstītu noturību kopienās pret iespējamām krīzēm nākotnē.”

 

Projekts #DrošaLatvija uzsākts šī gada martā un tā ietvarā jau noritējušas darbnīcas Ludzā un Rīgā. LATO ģenerālsekretāre Sigita Struberga norāda, ka jau notikušās aktivitātes apliecina iedzīvotāju interesi un stingru apņēmību gan ieņemt proaktīvu lomu krīzes novēršanā vietējo kopienu līmenī, gan arī vēlmi apgūt jaunas zināšanas un iemaņas, kas noder kā kritiski izvērtējot dažādas ziņas un sniegt savu ieguldījumu valsts noturības stiprināšanā.

 

#DrošaLatvija darbnīcās ar savām zināšanām pašvaldībās dalīsies LATO valdes priekšsēdētājas vietniece, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošā pētniece, profesore Žaneta Ozoliņa, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors un mediju eksperts Ingemārs Vekteris, drošības eksperts Vitālijs Rakstiņš, kā arī pārstāvji no Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta, LATO, Yata Latvija, organizācijas “Sievietes drošībai”, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta.

 

#DrošaLatvija norisināsies 15. aprīlī Jelgavā, 16. aprīlī Jūrmalā, 19. aprīlī Daugavpilī, 23. aprīlī Krāslavā, 26. aprīlī Preiļos, 29. aprīlī Liepājā, 7. maijā Jēkabpilī un 5. maijā Rīgā.

 

Pieteikšanos darbnīcām koordinē LATO, e-pasta adrese: viesturs.romka@lato.lv, tālrunis 26362688.

0
Autors:Preses relīze
Foto:publicitātetas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti