Specializētajos autobusos profilaktisko mamogrāfiju veikušas septiņi tūkstoši sieviešu 0

Svētdiena, 05 jūn 2016, 16:23 Versija drukāšanai

Specializētajos autobusos profilaktisko mamogrāfiju veikušas septiņi tūkstoši sieviešu
Pērn specializētajos autobusos profilaktisko mamogrāfiju veica vairāk kā septiņi tūkstoši sieviešu – vairāk kā tūkstoš gadījumos izmeklējuma rezultāts norādīja uz aizdomām par veidojumu krūtī un nepieciešamību veikt turpmākos izmeklējumus, aģentūra BNS uzzināja Nacionālajā veselības dienestā.


Valsts apmaksātas vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem tiek nodrošināta iespēja reizi divos gados bez maksas veikt krūšu profilaktisko mamogrāfiju.

 

Specializēto autobusu izbraukumu pakalpojumus nodrošina "Veselības centrs 4", "Dziedniecība" un "Daugavpils reģionālā slimnīca", kas ir noslēgušas līgumu ar NVD par šo pakalpojumu sniegšanu. Izbraukumi tiek organizēti uz tiem Latvijas reģioniem, kuros nav ārstniecības iestāžu, kas veic profilaktisko mamogrāfiju.

 

"Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam, kā arī lietderīgi izmantotu valsts budžeta līdzekļus, autobusu izbraukumu nodrošinātāji var izvēlēties pakalpojuma sniegšanas vietas, informējot par tām NVD. Tādējādi tiek nodrošināts, ka visi specializētie autobusi vienā un tajā pašā dienā un laikā neatradīsies vienā reģiona punktā, bet gan dosies izbraukumos uz dažādiem punktiem," par sistēmu stāsta NVS pārstāve Evija Štālberga.

 

Plānojot autobusa izbraukumu grafiku, pakalpojuma nodrošinātāji ņem vērā teritorijas apdzīvotību, attālumu līdz ārstniecības iestādēm, kas veic profilaktisko mamogrāfiju iestādē, kā arī elektrības pieejamību un citus faktorus.

 

Viņa uzsver, ka, sniedzot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un izpildot publisko tiesību līgumu, autobusa izbraukumu nodrošinātāji nedarbojas kā komersanti, jo sniedz tikai valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

 

Samaksu par veiktajiem izmeklējumiem NVD veic atbilstoši noteiktajam tarifam – 6,84 eiro par vienas pacientes izmeklēšanu specializētajā autobusā.

 

NVD vērtē, ka sieviešu atsaucība izmeklējuma veikšanai nav augsta. Izmeklējuma veikšanas atsaucības rādītāji liecina, ka 2009.gadā, kad ieviesta valsts apmaksātā vēža savlaicīgas atklāšanas programma, profilaktiskās mamogrāfijas veikšanai atsaucās 21% mērķa grupas sieviešu, savukārt pērn jau 35% sieviešu.

 

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Konkurences padome pēc mobilās mamogrāfijas pakalpojuma nodrošināšanas prakses izvērtēšanas šonedēļ paziņoja, ka NVD ir veicinājis konkurentu darbību saskaņošanu, turklāt nav vērtējis valsts resursu izmantošanas efektivitāti valsts apmaksātās vēža savlaicīgas skrīninga programmas ietvaros.

 

Arī valsts iestāde var kļūt par karteļa veicinātāju, brīdināja KP.

 

KP pēc saņemtā iesnieguma par iespējamu aizliegtu vienošanos starp diviem konkurentiem – mobilās mamogrāfijas pakalpojumu sniedzējiem – izvērtēšanas konstatēja, ka vienošanās par to, kurš pakalpojumu sniedzējs un kurās apdzīvotās vietās sniegs izmeklēšanas pakalpojumus, ir īstenota pēc NVD iniciatīvas.

 

Izvērtējot apstākļus, KP secina – tā kā vienošanās bija par pakalpojuma sniegšanu, ko apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, pacientiem attiecībā uz mobilās mamogrāfijas pakalpojuma saņemšanu nav nodarīts finansiāls kaitējums. Tomēr tirgus sadales rezultātā daļai potenciālo pacientu tika ierobežota iespēja piekļūt šim pakalpojumam, vai arī tie bija pakļauti riskam saņemt ierobežotu papildpakalpojumu saturu un apjomu.

 

KP ieskatā nav pieļaujami, ka valsts iestādes var ignorēt godīgas konkurences pamatprincipus un mudināt konkurentus īstenot darbības, kas var rezultēties konkurences tiesību pārkāpumā. KP oficiālu pārkāpuma lietu pret abiem pakalpojuma sniedzējiem neierosināja, jo saskaņotu darbību iniciators bija NVD, kura funkcija ir kontrolēt vēža skrīninga pakalpojumu sniegšanu un nodrošināt pēc iespējas lielāku tā pieejamību pacientiem.

 

Tāpat KP neizpratni raisīja situācijas analīzes gaitā konstatētais, ka NVD neuzrauga, vai ar tā iniciēto vienošanos tiek sasniegti jebkādi vēža savlaicīgas skrīninga programmas plānotie mērķi un uzdevumi, tādējādi radot risku neefektīvai valsts resursu izmantošanai.

0
Autors:BNS
Foto:Publicitātes attēls

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti