Rūpes par sevi. Ko īsti tas nozīmē? 0

Trešdiena, 29 nov 2023, 13:30 Versija drukāšanai

Rūpes par sevi. Ko īsti tas nozīmē?

Rūpēties par sevi ir viens no populārākajiem mūsu laikmeta ieteikumiem, bet – vai mēs saprotam, kas slēpjas aiz šī vārdu savienojuma? Vai aiziet uz manikīru vai uz sporta zāli ir rūpes par sevi? Vai teātra apmeklējums ir pietiekams labsajūtas uzturēšanai ilgtermiņā?


Cilvēka attīstībai jānotiek piecās jomās, un ir svarīgi parūpēties par katru no tām – fizisko, kognitīvo, sociālo, emocionālo un garīgo. Regulāri jāpievērš uzmanība tam, lai visās jomās tiktu rasts līdzsvars, jo nepietiek tikai ar to, ja esam parūpējušies par fizisko labsajūtu un palutinājuši sevi ar kādu tīkamu sejas krēmu, piemēram, Filorga. Tas, protams, ir ļoti svarīgi, bet rūpes par vienu jomu var būt iedarbīgas tikai īstermiņā, jo ilgtermiņā novārtā atstātie labbūtības aspekti liks par sevi manīt – radīsies nemiers, aizkaitināmība, neapmierinātība utt.

 

Emocionālā joma

 

Tā, iespējams, ir viena no izaicinošākajām, jo prasa ilgstošu sevis izzināšanu un ieguldīšanos. Izprast savas emocijas un regulēt tās ir ārkārtīgi grūti, turklāt mēs esam tendēti no jūtām attālināties un ignorēt tās, taču tam ir ļoti liela ietekme uz kopējo labsajūtu. Bet ilgtermiņā emociju apspiešana ietekmē fizisko veselību kopumā, un var gadīties, ka jāpiedzīvo eksplozīvi emociju mirkļi vai pat var rasties garīgi traucējumi.

 

Rūpes par emocionālo veselību izpaužas kā klātesamība, sava garastāvokļa izmaiņu apzināšanās, pilnīgi visu emociju pieņemšana un atzīšana par normālām, zinātkāra interese par tām un to cēloņiem, uzmanības vēršana uz dialogu ar iekšējo es, regulāra savu resursu atjaunošana un, ja nepieciešams, psihologa vai kāda cita speciālista apmeklēšana.

 

Fiziskā labsajūta

 

Fiziskā veselība ir viens no būtiskākajiem labsajūtas stūrakmeņiem. Mums katram ir dots tikai viens ķermenis, un neviens cits, izņemot pašu, par to nedomās. Rūpēties par veselību nozīmē ne tikai doties pie ārsta uz pārbaudēm un sekot līdzi dažādu analīžu rādītājiem, bet arī izpētīt ģimenes veselības vēsturi un vērot izmaiņas savā ķermenī. Neraksturīgs nogurums, sāpes vai nepatīkamas sajūtas var par kaut ko liecināt. Reizēm, lai atgūtu labu pašsajūtu, pietiks ar vitamīnu, piemēram, Livol multi, lietošanu, bet reizēm būs nepieciešami padziļināti izmeklējumi un specifiska ārstēšana.

 

Svarīgas ir arī preventīvās rūpes par ķermeni – ir nepieciešams sabalansēts uzturs, regulāra fiziskā aktivitāte, pietiekams miegs, kā arī izvairīšanās no alkohola un tabakas izstrādājumiem.

 

Kognitīvās vajadzības

 

Rūpes par kognitīvajām vajadzībām ietver prāta treniņus, mācības un dažādu prasmju apguvi. Lai arī kognitīvās spējas ir ģenētiski noteiktas, un dažādiem cilvēkiem tās atšķiras, ikviens var darīt lietas, kuras uzlabo smadzeņu darbību un kognitīvo elastību.

 

Lai smadzenes būtu veselas, ir svarīgi uzturēt veselu visu ķermeni. Smadzenes var “sevi attīstīt”, ja tām nav jāvelta resursi veselības traucējumu regulēšanai. Hārvarda Medicīnas skolas pētnieki uzsver, ka visefektīvākais veids, kā rūpēties par savām smadzenēm, ir nodrošināt tām nepārtrauktus izaicinājumus – apgūt jaunas zināšanas, piemēram, jaunu svešvalodu.

 

Sociālie sakari

 

Sociālo veselību bieži jauc ar garīgo veselību, un, lai gan starp tām pastāv saistība, ir svarīgi tās nošķirt. Sociālā veselība ir tā, kas atspoguļo indivīda spēju kontaktēties ar citiem, piemēram, kā cilvēks tiek galā ar sociāli izaicinošām situācijām un kādas ir viņa attiecības ar draugiem un ģimeni.

 

Lai uzlabotu sociālo veselību, ir jāiemācās pavadīt laiku vienatnē, jāizveido ciešas attiecības ar radiniekiem vai draugiem, lai būtu atbalsta sistēma, kad tas nepieciešams, kā arī ir jārūpējas par šīm attiecībām un jāiemācās noteikt veselīgas robežas. Tāpat jāatrod kāda nodarbe vai joma, kas patiesi interesē, un ir jāvelta laiks arī hobijiem.

 

Garīgā joma

 

Rūpes par garīgo veselību neaprobežojas ar reliģisko piederību vien. Garīgā joma aptver uzskatus, vērtības, pārliecību, dzīves jēgu, pašefektivitāti un citas nemateriālas vērtības.

 

Ir būtiski ieviest ikdienas rituālus – tās var būt lūgšanas, pateicību rakstīšana vai citi pozitīvu vārdu izpausmes veidi, kas liek prātam atslēgties no apkārtējās pasaules un ieraudzīt dievišķo. Svarīgi ir lasīt garīga rakstura literatūru (tai nav jābūt reliģiska satura), trenēt apzinātību, kā arī palīdzēt citiem, piemēram, praktizējot labdarību.

Autors:Preses relīze
Foto:publicitātetas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti