Tuvojoties ģimenes ārstu streikam, abas puses izrāda interesi turpināt sarunas 1

Piektdiena, 30 jūn 2017, 14:40 Versija drukāšanai

Tuvojoties ģimenes ārstu streikam, abas puses izrāda interesi turpināt sarunas
Gan Veselības ministrija (VM), gan Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) cer, ka turpmākās sarunās izdosies panākt vienošanos par mediķu prasībām un pēc iespējas drīzāk pārtraukt streiku, vienlaikus ģimenes ārsti piektdien neslēpa sarūgtinājumu par līdzšinējo sadarbību, solot tiesāties, ja notiks iejaukšanās viņu tiesībās streikot.


Veselības ministre Anda Čakša piektdien žurnālistiem sacīja, ka asociāciju uz sarunām jaunnedēļ aicinās katru dienu. VM ir nosūtījusi ģimenes ārstiem vēstuli par iespējamo mediāciju, uz ko saņemta atbilde, ka ministrija varot runāt tikai ar Streika komiteju. Čakša teica, ka ģimenes ārstu asociācijai tiks sūtīts atkārtots aicinājums uz tikšanos. "Sākot no pirmdienas, katru dienu aicināsim viņus uz sarunām," solīja Čakša.

 

Iepriekš Čakša atzina, ka līdzšinējās sarunas starp abām pusēm izgāzušās, taču ministrija lūko sarunas atsākt un meklēt risinājumus problēmas atrisinājumam, iespējami īsā laikā normalizējot situāciju un mazinot neērtības pacientiem.

 

LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide piektdien žurnālistiem teica, ka vēl nav saņemts VM aicinājums uz sarunām jaunnedēļ. "Skatīsimies, kādā veidā tas uzaicinājums būs, jo šobrīd ir sākušās streika sarunas, tāda tikšanas un parunāšanas mums bijušas trīs," viņa sacīja. Ģimenes ārsti vēlas, lai sarunas beigtos ar rezultātu, pēc katras sēdes jābūt parakstītam protokolam. Viņa uzsvēra, ka uz sarunām ir jāaicina visa Streika komiteja.

 

LĢĀA ir atvērta sarunām un ir gatava iet uz zināmiem kompromisiem. Šodien asociācija nosūtīs valdībai aicinājumu uzsākt streika sarunas par prasībām, apliecināja asociācijas pārstāvji.

 

Asociācijas piesaistītā advokāte Solvita Olsena preses konferencē pauda pārliecību, ka, meklējot ģimenes ārstiem aizstājējus streika laikā, VM rīkojas pretlikumīgi. Viņa sacīja, ka Streika komiteja, organizējot streiku, pamanījusi vairākus likuma pārkāpumus no VM un Nacionālā veselības dienesta (NVD) puses, skaidroja Olsena. Komiteja ir pārliecināta, ka VM neievēro streika noteikumus un cilvēktiesības streikot, tādā veidā parādot, ka uzskata, ka ģimenes ārsts nevar īstenot savas likumā noteiktās tiesības.

 

Olsena norādīja, ka Streika likums aizliedz iejaukšanos streikā. Savukārt VM un NVD biedējot streikotājus, sakot, ka viņiem streika laikā ir jāizpilda līgums ar valsti, kas ir pretrunā streika likumam. Turklāt VM arī meklējot ārstus, kas aizstās streikotājus, bet, kā teica Olsena, tas aizliegts ar likumu, jo, notiekot streikotāju aizstāšanai, streikam zūd jēga.

 

Šādas VM un NVD darbības apdraud streiku pēc būtības, uzskata ģimenes ārsti. Ja šīs darbības netiks pārtrauktas, Streika komiteja vērsīsies tiesā, apliecināja Olsena.

 

Veide apliecināja, ka streiks ir beztermiņa un beigsies tikko būs panākta vienošanās par ārstu prasībām.

 

Viņa arī skaidroja, prakses streika laikā būs atvērtas un pacientiem minimālo palīdzību sniegs māsas un ārsta palīgi. Arī ģimenes ārsti streika laikā atradīsies praksēs un varēs piedāvāt pacientiem privātus maksas pakalpojumus, jo streiks attiecas tikai uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

 

VM informēja, ka streika laikā NVD mājaslapā darbosies īpaša interaktīva karte par primārās veselības aprūpes saņemšanas iespējām pacientiem. Neskatoties uz to, ka līdz streikam atlikušas vien dažas dienas, VM joprojām nav pilnīgas informācijas, cik daudz ģimenes ārstu piedalīsies streikā, un, kā teica Čakša, tas, visticamāk, būs zināms vien pirmdien. Ministrijā sola interaktīvo karti pastāvīgi papildināt atbilstoši jaunākajai informācijai.

 

Kā ziņots, līdzšinējās VM un ģimenes ārstu streika sarunās vienošanās nav panākta, tāpēc 3.jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks, kas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

 

VM sagaida, ka streika laikā rezidenti tiks novirzīti uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām. Kā ceturtdien žurnālistiem sacīja VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole, streika laikā rezidentiem nebūs jāpilda ģimenes ārstu funkcijas, bet gan jāstrādā savas kompetences ietvaros. Rezidenti var strādāt ārsta pamatspecialitātēs slimību diagnostikā un ārstēšanā, līdz ar to VM sagaida, ka rezidenti tiek vairāk novirzīti uz uzņemšanas nodaļām un atbalsta tos sertificētos dežūrārstus, kuri strādā uzņemšanas nodaļā.

0
Autors:LETA
Foto:Evija Trifanova / LETA

Komentāri (1)

Citas ziņas

 

Vakar, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
Oh un 1 jūlijā 2017 21:35
Uz kara sagatavošanu ar Krieviju nauda tiem ir, bet uz medicīnu un vienkāršu tautu naudas tiem nav.Nu jā,kādēļ tiem šeit ārstēt lielgabalu gaļu.

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti