Jauni ieradumi – jaunas alternatīvas 0

Otrdiena, 13 feb 2024, 10:14 Versija drukāšanai

Jauni ieradumi – jaunas alternatīvas

Jaunu gadu daudzi cerīgi iesāk ar jauniem plāniem. Parasti tie ir jauni hobiji, jaunas un iedvesmojošas aktivitātes vai, gluži pretēji, apņemšanās atmest vecos, sliktos ieradumus.


Diemžēl nereti motivācijas sekot saviem Jaungada solījumiem pietiek tikai pirmajām nedēļām vai pāris mēnešiem. Kardināli mainīt dzīvi nav viegli, tāpēc ir vērts apsvērt iespēju izmaiņas savā dzīvē ieviest pakāpeniski, maziem solīšiem. Piemēram, nevis uzreiz pilnībā mainīt savu ēdienkarti un pievērsties kādai jaunai diētai, bet gan pamainīt tikai noteiktu produktu lietošanu un daudzumu.

 

Ja neizdodas ilgtermiņā pieturēties pie jaunā hobija vai atmest kaitīgo ieradumu uzreiz, pastāv draudi, ka notiks atgriešanās pie vecajiem ieradumiem. Tāpēc mazi solīši pretī jaunajai dzīvei, mazas ikdienas uzvaras ir ļoti nepieciešamas, lai jaunie ieradumi spētu nostiprināties. Tas palīdz veidot jauno uzvedības modeli un jauno personības identitāti.

 

Jāņem vērā, ka arī sliktajiem ieradumiem ir kāds cēlonis. Tie sniedz zināmu labumu cilvēkam. Tāpēc tie ir kļuvuši par ikdienas rutīnas sastāvdaļu, un tieši tāpēc ir ļoti grūti no tiem atbrīvoties. Šādos gadījumos vienkāršs padoms “pārtrauc to darīt” reti kad darbosies. Tā vietā ir vērts apdomāt, kā slikto ieradumu aizstāt ar jaunu ieradumu, kas sniedz līdzīgu labumu. Aizstāšana ar kādu alternatīvu bieži vien ir daudz efektīvāks veids, kā izveidot jaunus un noturīgus ieradumus.

 

Pateicoties zinātnei un tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās vispār varam runāt par dažādu aizstājošu alternatīvu bumu. Tostarp kā piecas populārākās alternatīvas dažādiem ieradumiem varam minēt: dzērienus bez alkohola, bezdūmu alternatīvas smēķētājiem, veselīgākus našķus saldumu vietā, gaļas alternatīvas, elektroauto dīzeļa un benzīna automobiļu vietā.

 

Bez grādiem


Pieaugoša tendence visā pasaulē ir alkoholisko dzērienu aizstāšana ar bezalkoholiskām alternatīvām. Vispirms popularitāti ieguva bezalkoholiskais alus un vīns, bet pēdējos gados arvien populārāki kļūst arī bezalkoholiskais viskijs, džins, rums, kā arī citi “stiprie” dzērieni. Šīs alkoholisko dzērienu alternatīvas imitē ierastās garšas un rada līdzīgas sajūtas, kā dzerot oriģinālos dzērienus. Tomēr tām nav nevēlamo blakusparādību, tostarp nav arī problēmu pēc dzēriena baudīšanas sēsties pie automašīnas stūres.

 

Bezdūmu alternatīvas

 

Līdzīgi kā pārmērīga alkohola lietošana, arī cigarešu smēķēšana ir kaitīga. To apzinās ikviens smēķētājs, bet vienlaikus, ja esi reiz sācis lietot cigaretes, smēķēšanu ir ļoti grūti atmest. Tas ir pavēris ceļu inovācijām, radot produktus, kas nedeg, neizdala dūmus un tādejādi novērš arī to ķīmisko vielu veidošanos un izplatību, kas ir galvenās smēķēšanas izraisīto slimību cēlonis.

 

Pamazām pieaug to smēķētāju skaits, kuri cigaretes aizstāj ar jaunajām bezdūmu alternatīvām – vieniem tie ir nikotīna spilventiņi, citiem karsējamā tabaka, vēl citiem dažādas veipošans ierīces. Kopīgais visām šīm alternatīvām ir atteikšanās no tabakas dedzināšanas procesa un cigarešu dūmiem. Cigarešu smēķēšana ir kaitīgākais nikotīna uzņemšanas veids, tomēr arī alternatīvas nav bez sava riska, tāpēc arī šie jaunie produkti ir domāti tikai pieaugušo auditorijai.

 

Cukura aizstājēji

 

Cilvēki ikdienā kopumā lieto pārāk daudz cukura. Savukārt pārmērīga cukura lietošana var izraisīt svara palielināšanos, zobu bojāšanos, kā arī dažādas citas veselības problēmas, piemēram 2. tipa cukura diabētu. Tāpēc kā risinājums tiek izmantotas dažādas cukura alternatīvas – gan dabīgie, gan mākslīgi sintezētie saldinātāji, kas sniedz cukuram raksturīgu saldo garšu, bet ir ar krietni mazāku enerģētisko vērtību vai vispār nesatur kalorijas. Saldinātāji cukura līmeni asinīs ceļ lēnām vai neceļ vispār, un cilvēki ar cukura diabētu droši var lietot tādus saldumus uzturā. Ražotāji saldinātājus pievieno saldumiem, dzērieniem un konditorejas izstrādājumiem. Kā populāri dabīgie cukura aizstājēji tiek minēti medus, kļavu sīrups, dateles, stēvija un banāni. Tie ir dabīgi, satur minerālvielas, augu fermentus un arī vitamīnus.

 

Auto nozares pārmaiņas

 

Vēl viena modes lieta tehnoloģiju lauciņā, kas pēdējos gados uzņem arvien lielākus apgriezienus, ir elektroautomobiļi. Galvenais šo automobiļu popularitātes dzinējspēks ir valsts atbalsts un ievērojamas subsīdijas, kā arī dažādu ierobežojumu noteikšana automašīnām ar iekšdedzes dzinēju. Šīs politikas pamatā ir bailes no klimata pārmaiņām un pārliecība, ka, mazinot fosilo energoresursu izmantošanu, iespējams ievērojami mazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Lielākais elektroauto izaicinājums ir to dārdzība un atbilstošas infrastruktūras trūkums. Līdz ar to elektroauto īpatsvars Latvijā joprojām nepārsniedz 1 %, tomēr pieauguma tempi ir ievērojami – 2023. gadā elektroautomobiļu skaits palielinājās par 67 %.

 

Alternatīvā gaļa

 

Pārtikas industrijā pirms dažiem gadiem varējām novērot īstu vegānisma tendenču bumu. Lai arī ir pagājuši nu jau pieci gadi, kopš tādi žurnāli kā “Forbes” un “The Economist” 2019. gadu nodēvēja par vegānisma gadu, tomēr veikalu plauktos joprojām varam atrast arvien jaunus produktus ar norādi, ka tie ir domāti vegāniem. Lai arī vegāniska dzīvesveida piekritēji pārtikā nelieto gaļu un dzīvnieku izcelsmes produktus, tomēr arī viņiem dažkārt saglabājas vēlme ēst produktus ar gaļas garšu. Tas ir bijis iemesls jaunas – alternatīvo gaļas produktu industrijas – attīstībai. Vegāni burgeri, pelmeņi, karbonādes, desas, steiki – to visu mūsdienās ir iespējamas iegādāties bez mazākās kripatiņas gaļas, bet saglabājot līdzīgu vai ļoti tuvu garšu tradicionālajiem dzīvnieku izcelsmes produktiem.

 

Zinātne un tehnoloģijas turpina attīstīties, un šobrīd pat nevaram nemaz iedomāties, kādi vēl alternatīvi produkti mūs var sagaidīt tuvāko gadu perspektīvā.

Autors:Preses relīze
Foto:publicitātetas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

8. maijā, 14:53 Klimata un enerģētikas ministrijas vadību nosver uz šķeldas svariem Daugavpilī
29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti