Cigarešu dūmi ir viens no lielākajiem draudiem bērna veselībai 0

Pirmdiena, 28 feb 2022, 15:17 Versija drukāšanai

Cigarešu dūmi ir viens no lielākajiem draudiem bērna veselībai

Dzīvot vai strādāt kopā ar cigarešu smēķētāju ir bīstami veselībai, jo pasīvās smēķēšanas sekas ir tikpat bīstamas kā pati smēķēšana.


Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka pasīvā smēķēšana katru gadu nogalina aptuveni 1,2 miljonus cilvēku, tostarp 65 000 ir pavisam nevainīgi bērni un pusaudži, kas jaunāki par 15 gadiem. Cigarešu dūmi ir īpaši bīstami maziem bērniem, zīdaiņiem un grūtniecēm. Pie tam bērni, kuru vecāki smēķē, ir pakļauti daudz lielākam riskam agri uzsākt smēķēt – pasaules statistika parāda, ka šādi bērni par 70% biežāk uzsāk smēķēt līdz 15 gadu vecumam.

 

Pasīvā smēķēšana ir iemesls daudzu ģimeņu traģēdijām, jo cigarešu dūmi ietekmē bērna veselību jau no paša ieņemšanas brīža. Pakļaušana pasīvās tabakas dūmiem ietekmē bērnu izdzīvošanu, veselību un attīstību pirms un pēc dzimšanas. Ja māte smēķē, tas var izraisīt gan dažādas iedzimtas problēmas bērnam, gan būt par iemeslu priekšlaicīgām dzemdībām vai pat zīdaiņa nāvei. Smēķēšana grūtniecības laikā dubulto pēkšņas zīdaiņa nāves risku. Pasīvā smēķēšana grūtniecības laikā par 23% palielina nedzīvas piedzimšanas risku un par 13% palielina iedzimtu anomāliju risku.

 

Bērniem, kas dzīvo kopā ar smēķētājiem, ir lielāks bronhīta, pneimonijas, astmas un citu elpceļu infekciju risks. Šie bērni biežāk slimo ar saaukstēšanās slimībām, klepu un vidusauss iekaisumu. Viņu plaušu funkcijas ir pazeminātas un plaušas attīstās lēnāk. Smēķētāju bērniem ir palielināts meningokoku izraisītu infekciju risks (piemēram, meningīts, sirds slimības), kas dažkārt var izraisīt nāvi vai invaliditāti. Turklāt pasīvajai smēķēšanai pakļautajiem bērniem ir paaugstināts risks nomirt pirms piektās dzimšanas dienas.

 

Tāpat pētījumi parāda, ka bērni, kuri agrīnā dzīves posmā ir pakļauti cigarešu dūmiem, arī biežāk saskaras ar uzvedības problēmām, un viņiem skolā klājas sliktāk.

 

Kāpēc dūmi ir tik bīstami?


Nikotīns ir tas, kas cilvēkus vilina atkal un atkal aizsmēķēt kārtējo cigareti, savukārt dūmi ienes cilvēka organismā aptuveni 7000 dažādu ķīmisko vielu, no kurām vairāk nekā 70 ir kancerogēnas un var izraisīt vēzi. Dažas no cilvēka veselībai kaitīgākajām ir darva, benzopirēns, tvana gāze, arsēns, kadmijs, ūdeņraža cianīds un svins. Tāpēc dūmi tiek atzīti par nāvējošāko cigaretes sastāvdaļu. Tie veidojas cigaretei sadegot aptuveni 900°C temperatūrā. Esot cigarešu dūmu tuvumā, cieš visi un, jo ilgstošāk tas notiek, jo smagākas sekas ir iespējamas. Pazīstamākās cigarešu dūmu sekas ir sirdslēkme, insults, plaušu slimības kā arī smaganu slimības.

 

Maldīgs ir priekšstats, ka cigarešu dūmus var viegli izvēdināt. Pat, ja dūmi nav redzami, tie saglabājas gaisā stundām ilgi un ir tikpat kaitīgi kā redzamie. Pat vislabākā ventilācija un filtri nevar droši un pilnīgi attīrīt gaisu telpā, kurā smēķē. Smēķētāju mājās putekļi, virsmas un mēbeles satur tabakas dūmu ķīmiskās vielas, kas pie katras kustības tiek saceltas gaisā un tiek ieelpotas. Tāpēc ir svarīgi pieprasīt no dūmiem brīvas telpas – dzīvokļus, birojus, automašīnas, rotaļu zāles un laukumus, kā arī citas koplietošanas telpas.

 

Valstis pret cigarešu dūmiem

 

Pasaules Veselības organizācija norāda, ka vairāk nekā sešdesmit divas valstis visā pasaulē bērnu interesēs jau ir uzsākušas veidot visaptverošu, no tabakas dūmiem brīvu, politiku. Piemēram, Jaunzēlande ir pasludinājusi mērķi panākt, lai līdz 2025. gadam valstī cigaretes smēķētu mazāk nekā 5% iedzīvotāju. Jaunzēlande plāno pilnībā izskaust tradicionālās dūmu cigaretes, aizliedzot to pārdošanu iedzīvotājiem, kas ir dzimuši pēc 2008. gada. Savukārt Lielbritānija par valsti, kas brīva no cigarešu dūmiem plāno kļūt līdz 2030. gadam.

 

Viens no attīstības virzieniem uz ko fokusējas šīs valstis ir dažādu bezdūmu alternatīvu izmantošana smēķēšanas atmešanas procesā. Lielbritānija jau ir panākusi, ka bezdūmu alternatīvas šobrīd ir visizplatītākais instruments smēķēšanas atmešanai. Tostarp 2019. gadā smēķēšanu izdevies atmest 59,7% smēķētāju, kas parastās cigaretes aizstāja ar bezdūmu alternatīvām, bet 2020. gadā tas izdevies jau 74%.

 

Speciālisti uzsver, ka vislabāk ir atmest smēķēšanu nekavējoties un uzreiz. Tomēr lielākā daļa cigarešu smēķētāju, kas mēģina atmest vēlāk tomēr atkal atsāk smēķēt, tāpēc, lai viņiem atvieglotu pilnīgu atteikšanos no cigaretēm, kā īstermiņa risinājumu iespējams izmantot arī dažādas bezdūmu alternatīvas. Jāatceras gan, lai arī tās tiek uzskatītas par mazāk kaitīgām, tomēr arī tās nav bez riska veselībai. Tāpēc gala mērķim vienmēr vajadzētu būt jebkādas smēķēšanas atmešanai pilnībā.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti