FKTK piemēro "Baltic International Bank" 1,1 miljona eiro sodu 0

Ceturtdiena, 10 mar 2016, 07:00 Versija drukāšanai

FKTK piemēro "Baltic International Bank" 1,1 miljona eiro sodu
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome trešdien nolēmusi piemērot "Baltic International Bank" un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai soda naudu – bankai 1,1 miljona eiro un vadītājai 25 tūkstošu eiro apmērā, aģentūrai BNS pavēstīja FKTK.


Komisija pārbaudēs secinājusi, ka "Baltic International Bank" vairākkārt pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (NILLTFNL) un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasības, iesaistoties vairākos darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam.

 

"Banka nebija pievērsusi īpašu uzmanību vairākiem klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, tostarp nebija noskaidrojusi naudas izcelsmi un savlaicīgi atklājusi aizdomīgu darījumu shēmu ar valūtas maržinālās tirdzniecības (rolling spot forex) darījumiem," pauda FKTK.

 

Ņemot vērā bankas darbības orientāciju uz ārvalstu tirgiem, kas var būt pakļauti paaugstinātam NILLTF riskam, FKTK norāda, ka ir īpaši būtiski, lai banka nodrošina atbilstošu klientu izpēti, uzraudzību un iekšējās kontroles sistēmas efektīvu darbību.

 

"Izvērtējot "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājas Ilonas Guļčakas atbildību, FKTK ņēma vērā, ka laika posmā no 2003. līdz 2015.gadam viņa bija atbildīga arī par NILLTFN jautājumiem bankā un nebija atbilstoši un savlaicīgi rīkojusies, lai novērstu bankas iesaistīšanos aizdomīgos darījumos, tādejādi pakļaujot banku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam," uzsvēra komisijā.

 

Lemjot par sankciju piemērošanu bankai, FKTK ņēma vērā, ka banka izpilda visas regulējošās prasības, kā arī paudusi apņemšanos uzlabot iekšējās kontroles sistēmu, tāpēc komisija lēma nepiemērot bankai maksimālo sodu, bet gan 1 100 000 eiro. Atbilstoši Kredītiestāžu likumam (KIL) FKTK par šādiem pārkāpumiem ir tiesīga piemērot soda naudu līdz 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas.

 

"Lemjot par soda apmēru bankas valdes priekšsēdētājai, FKTK ņēma vērā, ka viņa atzinusi, ka bankas iekšējās kontroles sistēma nav bijusi pilnīga un apņēmusies strādāt pie tās pilnveides, tostarp pie bankas darbinieku apmācības aizdomīgu darījumu atpazīšanā, lai nākotnē šādi pārkāpumi vairs netiktu pieļauti. KIL paredz, ka par fiziskas personas pārkāpumiem FKTK var piemērot soda naudu 50-100% apmērā no personas iepriekšējā gadā gūtajiem ienākumiem. Taču FKTK var lemt par soda naudas apmēra samazināšanu, ja tirgus dalībnieks brīvprātīgi novērsis pārkāpuma sekas, pirms FKTK padome pieņēmusi lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu," skaidroja FKTK.

 

Papildus bankai ir noteikti vairāki tiesiskie pienākumi, tajā skaitā bankas valdei izvērtēt bankas iekšējās kontroles sistēmu un veikt nepieciešamos pasākumus tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai, veikt neatkarīgu bankas iekšējās kontroles sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā novērtēšanu, piesaistot kompāniju, kurai ir atbilstošas zināšanas un pieredze ASV normatīvo aktu atbilstības izvērtēšanas jomā, veikt bankas klientu bāzes revīziju un pieņemt lēmumu par sadarbības pārtraukšanu ar klientiem, kuri rada bankai nesamērīgi augstu reputācijas vai NILL risku.

 

Attiecīgais lēmums ir apstrīdams FKTK vai pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā mēneša laikā no dienas, kad paziņots adresātam.

 

"Baltic International Bank" aģentūrai BNS pavēstīja, ka banka respektē FKTK lēmumu par soda piemērošanu bankai un valdes priekšsēdētājai. "Komisijas lēmums attiecas uz klientu pagātnes darījumu izvērtēšanas un dokumentēšanas nepietiekamību, no šodienas skata punkta to vērtējot kā nepietiekošu bankas klientu izpēti. Lēmums ir pieņemts par pārbaudes rezultātiem, kas tika veikta pirms gada. Pārbaudes laikā nelikumīgi darījumi konstatēti netika. Banka visas konstatētās nepilnības ir jau novērsusi," informēja bankā,

 

FKTK padomes lēmums "Baltic International Bank" klientus un ikdienas darbu nekādi neietekmē. Stabili finanšu rādītāji un iepriekšējo gadu peļņa ļauj samaksāt uzlikto sodu.

 

Banka sola turpināt konstruktīvu sadarbību ar FKTK Latvijas banku sektora starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai.

 

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Latvijas "Baltic International Bank" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 715,5 tūkstošu eiro peļņu pretstatā zaudējumiem 2014.gadā. Savukārt bankas grupas peļņa pērn bija 648,4 tūkstoši eiro.

 

Bankas grupā ietilpst arī "BIB Consulting", "BIB Real Estate", "Gaujas īpašumi" un kompānija "Global Investments". Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2015.gada beigās bija 12.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākie īpašnieki ir Valērijs Belokoņs (69,89%) un Vilorijs Belokoņs (30%).

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti