7 padomi, lai ziemas apstākļos braukšana ar auto būtu drošāka 0

Trešdiena, 28 jūn 2023, 12:16 Versija drukāšanai

7 padomi, lai ziemas apstākļos braukšana ar auto būtu drošāka

Daudziem nepatīk braukšana ziemā. Bīstamie apstākļi, piemēram, apledojums (īpaši melnais ledus) un sniegotie ceļi var būt stresaini un bīstami. Taču patiesība ir tāda, ka braukšana ziemā ir neizbēgama. Ja vien Jūs katru dienu esat slims vai katru dienu pavadāt mājās un Jums līdz durvīm piegādā pārtikas produktus.


Taču braukšana ziemas apstākļos nav tik biedējoša kā šķiet. Ziemas riepu iegāde riepas.lv mājaslapā var būt pirmais, ko darīt, lai laikus jau būtu gatavs ziemai.

 

Ievērojami uzlabojiet savu braukšanu ziemā un samaziniet negadījuma risku, izmantojot šos septiņus padomus.

 

1. Iegādājieties atbilstošas ziemas riepas

 

Pārliecinieties, ka Jūsu transportlīdzeklim ir piemērotas ziemas riepas. Visu sezonu riepas ir piemērotas vieglai ziemas braukšanai, piemēram, agrā pavasarī vai pirms lielajām sniega kupenām, taču ziemas riepas ir paredzētas tam, lai protektorā uzkrātos mazāk sniega, nodrošinātu labāku saķeri uz ledus un izturētu zemas temperatūras. Lai uzlabotu saķeri un nodrošinātu drošāku braukšanu ziemā, ziemas riepas var būt ar radzēm.

 

2. Izbrauciet agrāk

 

Vasaras mēnešos ikdienas brauciens uz darbu var ilgt tikai 15 minūtes, taču pēc sniega vai sasaluša lietus šis laiks var dubultoties. Dodiet sev pietiekami daudz papildu laika, lai nokļūtu galamērķī. Ņemiet vērā ceļa apstākļus, iespēju iestrēgt aiz sniega tīrītāja vai pat iespēju tikt aizkavētam avārijā. Atvēlot sev papildu laiku, varat braukt ar ceļa apstākļiem atbilstošu ātrumu.

 

3. Palieliniet attālumu no priekšā esošās mašīnas

 

Ziemas mēnešos Jums patiešām ir jāpalielina attālums, lai būtu pietiekami daudz papildu vietas pēkšņai bremzēšanai un iespējamai slīdēšanai. Pat ja ceļi nešķiet apledojuši, pietiek ar plānu sala kārtiņu, lai Jūs ieslīdētu kāda auto aizmugurējā bamperī.

 

4. Novērsiet visus traucēkļus

 

Jūs jau esat dzirdējuši, ka "uzmanības novēršana braukšanas laikā izraisa vairāk negadījumu", taču tas ir tikai tāpēc, ka tā ir taisnība. Jūsu mobilais tālrunis (īsziņu rakstīšana vai zvanīšana), radio, ēšana vai lietu meklēšana somā - visas šīs lietas var novest pie negadījuma un bieži vien ir letālas. Nosūtiet īsziņu pirms došanās ceļā un atbildiet tikai tad, kad esat sasniedzis galamērķi. Pirms došanās ceļā apstājieties, lai piezvanītu un koncentrējieties tikai uz ceļu.

 

5. Sekojiet līdzi transportlīdzekļa pamattehniskajai apkopei

 

Nekad neizbrauciet no mājām ar tukšu ziemas vējstikla mazgāšanas šķidrumu, uzturiet tīrus priekšējos lukturus un nepieciešamības gadījumā nomainiet blāvas/pārdegušas spuldzes. Temperatūras pazemināšanās var izraisīt riepu spiediena svārstības (dažkārt var rasties krasas izmaiņas), un ne visi transportlīdzekļi ir aprīkoti ar TPMS (riepu spiediena monitora sensoru). Noteikti bieži pārbaudiet spiedienu riepās. Ja pamanāt, ka riepa pārāk bieži izlaiž gaisu, pastāv iespēja, ka tā ir jānomaina vai jāveic tās remonts.

 

6. Neignorējiet nelielus vējstikla bojājumus

 

Vējstikla bojājumi ir bīstami divu galveno iemeslu dēļ: tie samazina redzamību un vājina vējstiklu, nodrošinot mazāku aizsardzību negadījuma gadījumā.

 

7. Esiet gatavi visam

 

Nav nekā sliktāka par to, ja ziemas vidū iestrēgstat ceļa malā bez degvielas un bez avārijas komplekta. Lai šādās situācijās Jūs būtu gatavs, nekad neizbrauciet no mājām bez vismaz puses degvielas bākā un atbilstoša avārijas komplekta. Transportlīdzeklī glabājiet papildu segas, šķiltavas, nelielu lāpstu, vilkšanas virvi, pirmās palīdzības aptieciņu un nedaudz ēdamas pārtikas. Pienācīga avārijas aptieciņa ir gluži kā automašīnas apdrošināšana - iespējams, Jums to nekad nevajadzēs izmantot, bet tā var Jūs paglābt, ja kaut kas notiks.

 

Nav iespējams pilnībā izvairīties no braukšanas ziemā, apledojušiem ceļiem un sniegputeņa (ja vien, protams, nepārceļaties uz dienvidiem.) Taču, ja ikviens satiksmes dalībnieks pievērstu mazliet vairāk uzmanības drošākai braukšanai ziemā, mēs visi varētu justies mazliet mierīgāk. Neparedzētas lietas, piemēram, melnais ledus un savvaļas dzīvnieki, var izraisīt negadījumus, kurus nevar novērst uzmanīga braukšana, tomēr ziema ir gadalaiks, kurā jabūt gatavam uz visu.

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti